НОВИНИ




Український інститут національної пам'яті 

 

Департамнет культури, національностей, релігій та охорониоб’єктів культурної спадщиниОдеської обласноїдержавної адміністрації

 

КУ «Одеський історико-краєзнавчий музей»

 

 

Виставка

 

«ЛЮДИ СВОБОДИ»

 

З 20 лютого по 20 березня 2024 р., в Одеському історико-краєзнавчому музеї демонструється виставка «Люди Свободи», приуроченадо Дня Героїв Небесної Сотні.

ХХ ст. стало часом нашої найактивнішої боротьби за свободу. На зорі віку, в 1900 р., українці вперше висунули політичні вимоги своєї незалежності. Його завершення,  в 1991 р., увінчалосяостаточнимїїутвердженням. Разом ізтим, цестоліття – час існування на нашійземлідвохтоталітарнихрежимів (комуністичного та нацистського), які стали символом придушеннясвободи в світовійісторії. Незважаючи на їхвдаванунездоланність, вони зазнали краху. Зокрема й тому, щозіткнулисьіз опором українців. Середмільйонівяких–ті, кого ми називаємо Людьми Свободи.

Ці люди дуже різні – поети і політики, військові і музиканти, науковці й художники. Їхопіртежбуврізноманітним–хтосьборовся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтосьзізброєю в руках, а хтось–ізпензлем. Кожного з них жорстоколамали–когось у тюрмі, когось у “шарашці”, фізичнимичиморальнимитортурами. Жоденіз них не мавможливостіреалізуватисвійпотенціал на повнупотужність. Вони не стали тими, хтоочоливнезалежнукраїну, не дописали чудовоїпіснічивірша, не подарувалисвітовіще одного важливоговинаходучипрекрасноїкартини. Але вони зумілизберегти свободу в собі, пронести її через часиневолі.

Завдяки таким Людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримавможливістьвільнореалізуватисвійпотенціал. На виставці представлено 20героїв, останній з них віддавжиття, щобзберегти свободу Українивже у ХХІ ст.

Виставка була створена Українським інститутом національної пам’яті, в рамках проекту «Люди Свободи», яка розповідає про людей з різних сфер суспільного життя, які своєю боротьбою та працею зробили можливим відновлення незалежності України у 1991 р.

 

 





           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр