НОВИНИ



Український інститут національної пам'яті

Галузевийдержавнийархів

 

Департамент культури, національностей, релігій та охорониоб’єктів культурної спадщиниОдеської обласноїдержавної адміністрації

 

КУ «Одеський історико-краєзнавчий музей»

 

Виставка

«Комунізм= Рашизм»

Виставка показує паралель між злочинами СРСР та сучасної росії ідоводить, що страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 р., є продовженням геноциду проти українців, який чинив Радянський Союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову, культуру відбувалися і в ХХ, і в ХХІ столітті. Одна з причин повторенняцихзлочинів  – їхзабуття та непроговорення на належномурівні. Виставка створена на основіархівнихдокументів Центрального державного архівугромадськихоб'єднаньУкраїни, державнихархівівЛьвівської, Житомирської, Миколаївської, Вінницької, Волинської областей, сучаснихсвітлин та задокументованихзлочинівросійськоїармії.  Авторамивиставки є директор Архівунаціональноїпам‘ятіІгор Кулик та комунікаційницяАрхівуДаринаРогачук.

На 8 банерах показано історії13 українців, якіпостраждаливідкомуністичного та рашистськогорежимів. Ці людиміж собою пов’язані за фахом: вчителі, науковці, представникивлади, сільськогогосподарства, підприємці. Яскравопродемонстрованоповтореннязлочинівросійського режиму, тоді і зараз розправлялись з людьми, за те, що вони українці.

Матеріали виставки доводять, що методи, мотиви росіян щодо знищення українців не відрізняються: це пограбунки, виселення, депортації, табори, розстріли. Обидварежими – комуністичний та рашистський – знищують все українське: людей, культуру, мову, історію. Геноцид протиукраїнцівтриває.

            «Як і у ХХ столітті, так і тепер, уже в ХХІ столітті, ідевійна на суцільнезнищенняукраїнців. Ми знову у «розстрільних» списках, проходимо через фільтраційнітабори, примусовудепортацію, масовірозстріли, зазнаємкатувань і мародерства. Обидварежими – комуністичний та рашистський – знищують все українське: людей, мову, історію, культуру.Російські ракети руйнують українські церкви, музеї, школи, лікарні. Росіяни-«рашисти» навіть знову крадуть зерно. Здавалось, такийзлочин не мав би повторитись у ХХІ столітті.У комунізму і рашизму - такі ж аргументи, такі ж методи «роботи». Сучасніспадкоємцідєдов-«чекістів» підтим самим прапором здійснюютьтакі ж злочинипротилюдяності. Вони горді за свою кривавуісторію. Навіть «могут повторіть». І повторюють – звірства, вбивства, викрадення. У їхніх словах звучить бравада», - зазначаєспівавторвиставки, історик, директор Галузевого державного архівуУкраїнськогоінститутунаціональноїпам’ятіІгор Кулик.

Виставка «Комунізм=Рашизм» – про цінністьлюдськогожиття, про жертвикомуністичного режиму і повномасштабноївійни«ерефії» протиУкраїни, про пам’ять про всіх невинно вбитих, про необхідність концентрації наших народних сил для здобуття Перемоги. 

 

Відкриття виставки «Комунізм=Рашизм»відбудеться29 листопада 2023 р., о 13.00.

за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей

Експонування: з 29 листопада по 10 грудня 2023 р.,

щоденно, з 10.00 до 16.00,  без вихідних.

Тел. для довідок: 722-84-90; 725-52-02  

Вхід вільний.

 

 



29 листопада 2023 р.,в Одеському історико-краєзнавчому музеї відкрилася фотодокументальна виставка «КОМУНІЗМ = РАШИЗМ», створена Галузевим державним архівом Українського інституту національної пам’ятіна основі архівних документів тарозповідає проісторії українців, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів. Матеріали виставки показують паралелі між злочинами СРСР та сучасної росії, доводять, що обидварежими – комуністичний та рашистський – знищують все українське: людей, культуру, мову, історію. Геноцид протиукраїнцівтриває. Відкрила виставку директор Одеського історико-краєзнавчого музею, к.і.н.Віра Солодова.Також, перед присутніми, зокрема студентами факультету міжнародних відносин, політології та соціології Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, виступали Ярослава Різникова, заступник директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини – начальник управління культури, національностей та релігій Одеської обласної державної адміністрації,  ОлександрГородилов головний спеціаліст Південного міжрегіонального відділуУкраїнського інституту національної пам’яті, Юрій Слюсар, заступник директора музею, Олександр Музичко, д.і. н., професор кафедри історії України Одеського національного університету імені І. І. Мечникова.Всі виступаючі наголосили на важливості цієї виставки задля гуртування різних верств населення нашої країни, зокрема Одещини, навколо української національної ідеї задля досягнення Перемоги.





































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр