НОВИНИ






     Попри все, працюємо разом! Продовжуємо цикл майстер-класів з арт-терапії «Палітраосені». 11 листопада 2023 р., в музеї «СтеповаУкраїна,психологиня та талановита художницяВіолеттаЛашкул провела майстер-клас «РОМАНТИКА ОСЕНІ В ПЕТРИКІВСЬКИХ ВІЗЕРУНКАХ».
     Українське народне мистецтво унікальне у своєму різноманітті. Одним з найвідоміших стилів є неповторний стиль петриківського розпису. Гості заходу, друзі музею – вимушені переселенці з Херсонщини, натхненно поринули у світтворчості, малювали у техніці петриківського розпису, який ще називають мистецтвом вільних людей. Петриківський розпис, або «петриківка» – українське декоративно-орнаментальне народне малярство,що зародилося на Дніпровщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва.За даним історичних джерел, у цьому селищі ніколи не було кріпацтва, там розташовувалися зимівники козаків, саме тому вважається, що розпис містить в собі такі символи українського народу як вільнолюбство та відкритість. Орнаменти петриківського розпису несуть в собі глибоку національну символіку та мають особливе магічне значення своєрідного оберегу.У 2013 р.петриківськийрозписбуло включено до Репрезентативного списку нематеріальноїкультурноїспадщинилюдства ЮНЕСКО. Він став своєрідною візитівкою України, яка представляє нашу країну світу.
     Всі учасникизаходу залишилися у захваті від майстер-класу, ознайомилися з технікою петриківського розпису, власноруч створили чудові,яскраві малюнки – квіткове розмаїття, відволіклися від буденності та отримали гарний настрій.
     Музейнийзахід проводився за сприяння Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей» (координатор в Одеськійобласті – Ю. Степанюк).
     Дякуємопані Віолетті за надзвичайно позитивниймайстер-клас, а друзям музею – за творчість!
















































































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр