НОВИНИ




Попри все, працюємо разом!
    21 жовтня 2023 р., в музеї «Степова Україна» відбувся майстер-клас з арт-терапії від мисткині Світлани Нані, з чарівною назвою «МАГІЯ КОЛЬОРУ».
    Пані Світлана, ознайомила друзів музею –тимчасових переселенців з Херсонщини, ззагадковим, яскравим та неповторнимсамчиківським розписом, який не перестає дивувати поціновувачів народної творчості.Кольорова гама самчиківського розпису має традиційний сакральний зміст, який спирається на етнічну культуру.
    Відрізняють самчиківський розпис кольори, техніка виконаннята композиція. Цей розпис, переважно сюжетний, має свої особливості, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Майстри у своїх роботах традиційно використовують вохру і глину. Червона, синя, зелена, жовта – головні кольори розпису,додатково, використовують чорну, коричневу, рожеву та фіолетову фарби.Основною тематикоюсамчиківського розпису є рослинні мотиви.Найчастіше, у роботах майстрів, зустрічаються калина, гілочки, листочки, колоски,маки, барвінок, соняхи, які із звичних, раптом стають казковими, фантастичними рослинами, набувають неперевершеного українського колориту.Одним із найпоширенішим орнаментів розпису єзображення вазону, як символу світобудови - «Дерева життя».В основі казкового деревамалюютьписанку, як символ початку роду, абожолуді, з якихпроростає дерево, стовбурякого,символізуєпродовженняжиття та роду. Укроні дерева чи біля нього,нерідкомалюютьпташок. У своїх роботах,майстрисамчиківського розпису зображають і людей, здебільшого козаків чи гарних україночок.Також, тварин, зокрема тих, які найбільше пов’язані з життям та побутом людей.
    Усі присутні з захопленням поринули у світ мистецтва, вперше малювали самчиківським розписом, врезультаті, вийшли чудові, яскраві, просто фантастичні малюнки. Арт-терапія діє–учасники заходувідволіклись від своїх проблем та отримали гарний, сонячний настрій. Також,учасники заходу ознайомитися з виставкою «Творчість Людмили Горбатюк – сучасний вимір» з м. Подільська, відкриття якої нещодавно відбулося в музеї «Степова Україна». Валентина Чечина, науковий співробітник музею, розповіла про роботи, представлені на виставці, які автор створила під впливом сучасних подій повномасштабної російської агресії. Друзі музею емоційно сприйняли розповідь про виставку, адже війна прийшла до кожного з них особисто, змусила покинути рідні домівки. Усі бажаючі, разом з мисткинею, долучилися доакції «Вишиваємо прапор Одеси». Незавершену картину з такою назвоюЛ. Горбатюк привезла до Одеси та залишила, з тим,щоб відвідувачі музею змогли приєднатися до її завершення.
    Музейний захід проводився за сприяння Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей» (координатор в Одеській області – Ю. Степанюк).
    Дякуємо ЗСУ за можливістьпрацювати, проводити зустрічі, творчі заходи!




















































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр