НОВИНИ




Департамент культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини

Одеської обласної військової (державної) адміністрації

КУ «Одеський історико-краєзнавчий музей»

Подільський міський краєзнавчий музей

 

Виставка

«Творчість Людмили Горбатюк – сучасний вимір»

(м. Подільськ)

 

Повномасштабна російська агресія, що почалася 24 лютого 2022 р., відклала свій відбиток у свідомості багатьох українців. Чимало творчих людей почали свої проекти пов’язувати з темою війни, майбутньої перемоги, передавати через творчість події, що сколихнули суспільство. Так, серед нас живе народна майстриня Людмила Горбатюк з міста Подільська, яка за мотивами війни створює ексклюзивні вироби з вишивкою та іншими техніками оздоблення: сукні, серветки, подушки, сорочки, рушники, пов’язки та обереги для військових.

Л. Горбатюк народилася у Молдові, згодом переїхала до своєї бабусі у Подільськ. Україна їй стала другою Батьківщиною, де вона знайшла друзів і можливість проявити свої таланти. Вишивці ж надає особливого значення – сприймає її як носія історичних фактів сьогодення та закодованої  духовності українського народу. 

Все починалося з того, що на початку ворожої навали руки майстрині просто не могли залишатися без діла. Під час перших повітряних тривог була пошита сорочка-оберіг з кишенькою, в якій вказано: «24.02.2022» і залишено місце для дати Перемоги.  Кожний виріб - чи то сукня, чи то сорочка - несуть в собі смислове наповнення,  меседж для суспільства.

Коли болить душа, жінка сідає за шитво і вистеляє емоціями полотно, вкарбовуючи свій біль у патріотичні сюжети і воєнні теми. Наприклад, ніжна біла сукня з вишитими блакитними янголятами, що здіймаються в небо присвячена трагедії, що сталася у Вінниці, коли під час прильоту російських ракет загинула маленька дівчинка на інвалідному візочку, та всім діткам, котрі безвинно загинули у цій війні.  Однак її візерунки – це не тільки зболені картини сьогодення. Є серед них і радісне, переможне завтра. Сукню вишиту яскравими нитками Людмила створила до Дня Перемоги України – до свята, якого прагне кожен українець та усі, хто підтримує українську націю. Загалом авторська колекція Людмили Горбатюк становить біля 30 виробів, які є неповторними у своєму виконанні.

Тож завітайте на виставку «Творчість Людмили Горбатюк – сучасний вимір» до  Одеського історико-краєзнавчого музею і доторкніться до душі нашої майстрині через її вироби.

 

Відкриття виставки «Творчість Людмили Горбатюк – сучасний вимір» 

 відбудеться 18 жовтня 2023 р. о 12.00,

у музеї «Степова Україна» (відділі КУ «ОІКМ»),  

за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,

Експонування виставки:  з 18 жовтня 2023 р. по  23 березня 2024 р.,

щоденно, з 10.00 до 16.00, вихідні дні – субота, неділя

Тел. для довідок: 722-48-67; 722-21-10; 722-84-90 

 

Попри все, працюємо разом!

18 жовтня 2023 р., в Музеї «Степова Україна» відбулося відкриття  виставки Людмили Горбатюк з м. Подільска. Роботи, представленні на виставці, створені майстринею під впливом подій повномасштабної російської агресії, що відклали відбиток на її творчості. Візерунки на них – це зболені картини сьогодення, а також надія на переможне завтра, в очікуванніПеремоги України.

Пані Людмила тісно співпрацює з  Подільським міським краєзнавчим музеєм, спільно з яким і було організовано цю виставку. ОленаЗвеліндовська, директор музею,  була присутня на відкритті виставки. Її емоційна розповідь, про представлені експонати, нікого не залишила байдужим.

Майстриня частину своїх робіт дарує музеям. Не залишився без подарунку і Одеський історико-краєзнавчий музей. Л. Горбатюк подарувала подушки-обереги, на яких зображено«Орепей»– символ, щопритягуєщастя, удачу і благополуччята«Сонячна Одеса». Також,передала сукню,виконануукомбінованійтехніці, з символічною назвою «Дорогами Перемоги».

На відкритті виставки, усі бажаючі, долучилися до акції «Вишиваємо прапор Одеси». Вишивку з такою назвою майстриня привезла до Одеси. Більшу її частину вона вишила сама, але кожен присутній міг зробити по декілька стібків для повного завершення картини. Картина залишилася в експозиції, тому відвідувачі музею теж зможуть долучитися до цієї акції. Після закінчення експонування виставки, пані Людмила подарує цю роботу Одеському історико-краєзнавчому музею.

Дякуємо ЗСУ за можливість працювати, проводити заходи, відкривати цікаві виставки!

 

































































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр