НОВОСТИ


Виставка "Хаджибейський замок".

    10 вересня відкрилась виставка "Хаджибейський замок" (до 220-річниці здобуття Хаджибею російськими та українськими вояками).
    Легендарний штурм укріплень Хаджибею 14 вересня 1789 р. воїнами регулярних частин російської армії та чорноморськими козаками справедливо сприймається нашими співгромадянами, як пролог до заснування та розбудови Одеси. Разом з тим, це одна з яскравих та важливих подій тисячолітнього процесу затвердження слов'янства на узбережжі Чорного моря.
    Історичні джерела, опрацьовані видатними науковцями, знавцями старожитностей Причорномор'я - А. Скальковським, П. Левашовим, Ф. Бруном, О. Маркевичем, В. Надлером, В. Яковлєвим, їх сучасниками та послідовниками, свідчать, що з ХІV ст. укріплений торгівельний пункт Качібей /Хаджибей стає об'єктом міжнародних відносин. З початком військового протистояння Московського царства, згодом Російської імперії з Оттоманською Портою, місцевість і морський простір навколо Хаджибею перетворюється на арену запеклої боротьби, у якій яскраву роль відіграє українське козацтво.
    У середині 1780-х рр., готуючись до нової війни, османці відновили у Хаджибеї фортифікаційні споруди, найбільш відомою з яких був т.з. замок. Блискавичне зайняття його загоном Й. де Рибаса і є центральним сюжетом літературно-історичної та художньої версій подій 12 - 14 вересня 1789 р. Поза їх межею залишається висвітлення місця розташування замку та інших укріплень, їх співвідношення з попередніми та послідуючими захисними спорудами, чисельності та складу гарнізону Хаджибею, всіх обставин його захоплення російськими силами, дій командирів та провідних учасників бою.
    Представлені на виставці музейні предмети - передусім документи за підписами організаторів та керівників Хаджибейської операції, креслення, зроблені рукою відомих вітчизняних та зарубіжних інженерів та картографів, допоміжні матеріали, серед яких почесне місце займають наукові та літературні праці, видані у ХІХ - ХХ ст., поглиблять знання шанувальників одеської старовини та сприятимуть об'єднанню дослідників навколо теми, до кінця ще не вичерпаної. Водночас, разом з комплексами постійно діючої експозиції, вони створюють атмосферу переможної баталії, що увійшла до історичної пам'яті народу.



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр