НОВИНИ



Департамент культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини

Одеської обласної військової (державної) адміністрації

КУ «Одеський історико-краєзнавчий музей»

 

Виставка

 

«ВЕЛИКОДНЕВА ІНСТАЛЯЦІЯ»

 

(декоративно-ужиткове мистецтво

Віолетти Лашкул та Олени Пєшикової, м.Одеса)

 

Коли перші сонячні проміні пробивали зимові хмари, торкаючись землі, коли починали зникати величезні снігові кучугури, перетворюючись у дзвінкі струмочки, звертались люди до неба, і, простираючи руки, закликали-зустрічали весну. З вирію прилітали її вісники - птахи. У гніздечках вилуплювались пташенята. Тому з давніхдавеняйце символізує народження, життя.Яйце використовувалося людиною для ворожби, привертання до себе добрих сил та відвертання лиха. На шкарлупу яйця наносилися магічні знаки, знаки-молитви. Так створювалися писанки, адже «записані» були там і подяка, і прохання.

Із затвердженням християнства яйце стало символом воскресіння Христа, перемоги над смертю, а крашанки та писанки – важливим атрибутом Великодневих свят.І сьогодні віриться, що писанка несездоров’я, щастя,добробут та захищає від усього злого.

            З такими роботами-оберегами знайомить нас Олена Пєшикова,одеситка, яка у 2006 р. закінчила художньо-графічний факультет Педагогічного університету ім. К. Ушинського. З юнацьких років вона активно займається творчістю та художньою діяльністю, приймає участь у виставках, пленерах, як українських так і міжнародних, створює персональні виставки. Працює пані Олена у техніці олійного живопису, пастелі, лакової мініатюри, а також монументального живопису. У своїй творчості віддає перевагу реалізму, імпресіонізму. Її захоплюють пейзажі, квіти, натюрморти. Твори знаходяться у приватних колекціях в Україні та у багатьох інших державах.

            Народна традиційна культура завжди привертала до себе увагу не тільки художників, а й майстрів різних ремесел. Заслуговує уваги найдавніше ремесло – валяння вовни. Це особлива техніка рукоділля, у процесі якої створюється малюнок на тканині або повсті, об’ємні іграшки, панно, декоративні елементи. Тут поєднуються різні елементи: валяння, шиття, вишивка, аплікація.

            Такі вироби створює і допомагає пізнати секрети майстерності їх виготовлення співробітник нашого музею Віолетта Лашкул, художник-декоратор, арт-терапевт, психолог. Пані Віолетта постійно підвищує свій рівень майстерності. Подальше навчання дозволило розробити авторський курс арт-терапії як інструмент допомоги у вихованні дітей, їх адаптації в навколишнє середовище. Екологічність вовни, продукту традиційного для нашого регіону, а також інші її унікальні якості стали пріоритетними для нової теми «Арт-терапевтичні ляльки». В області музейної педагогіки розроблений майстер-клас «Арт-терапія предків» дає можливості глибше розкрити тему народної творчості на прикладі колекції музею «Степова Україна».

         На виставці «Великоднева інсталяція» поєднались твори декоративно-ужиткового мистецтва, які несуть світло, тепло, якими милуєшся й захоплюєшся, бо створені вони талановитимилюдьми, зі щирим серцем і любов’ю.

 

Відкриття виставка «ВЕЛИКОДНЕВА ІНСТАЛЯЦІЯ» відбудеться 13 квітня 2023 р. о 13.00,

у музеї «Степова Україна» (відділі КУ «ОІКМ»),  

за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,

Експонування виставки: з 13 квітня по 15 травня 2023 р.,

щоденно, з 10.00 до 16.00, вихідні дні – субота, неділя

Тел. для довідок: 722-48-67; 722-21-10 

 





















































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр