НОВИНИ



Департамент культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини

Одеської обласної державної адміністрації

 

Одеський історико-краєзнавчий музей

 

Центр дитячої та юнацької творчості «Евріка»

 

Виставка

«Чарівний світ рушників Одещини»»

 

Роботи  учасників гуртка «Рукоділля»

Центру дитячої та юнацької творчості «Евріка»

Керівник Світлана Степанівна Мазурова

(м. Одеса, Київський район) 

 

            Українське шитво, зберігши прадавні традиції, завжди дивувало, милувало око та надихало на прекрасні почуття. Багато народів світу зберегло давню культуру у своїх вишивках, і українські серед них займають чільне місце. Зараз, коли Україна заявляє про себе усьому світові, особливо стає актуальним питання відродження народної вишивки, надання їй нового імпульсу. Адже не секрет, що кожна нація цікава для інших своїм народним мистецтвом, тим колоритом, який ніде більше не повторюється.

            Вивчають  народну вишивку і учасники гуртка «Рукоділля» Центру дитячої та юнацької творчості «Евріка» під керівництвом талановитого майстра, педагога Світлани Степанівни Мазурової. Свою освіту пані Світлана розпочала в Московському театрально-художньому училищі, потім були курси асистента кінорежисера при Одеській кіностудії, де вона працювала і продовжувала освіту у Всесоюзному заочному університеті мистецтв. Світлана Мазурова член Національної спілки кінематографістів Україні. З 2000 року працює в системі освіти керівником гуртків декоративно-прикладного мистецтва Центру дитячої та юнацької творчості «Евріка» Київського району м. Одеси, де діти вивчають і знайомляться з багатьма видами народних ремесел. Вони займаються паперовою пластикою, витинанкою, ліпленням з глини, дизайном і, звичайно, вивчають таємниці української вишивки. За час своєї роботи Світлана Степанівна разом з гуртківцями брала участь у Міжнародних, Всеукраїнських, обласних виставках, культурно-мистецьких акціях різного рівня. ЇЇ вихованці були переможцями історико-етнографічної експедиції учнівської та студентської молоді «Україна вишивана». Особисто пані Світлана працювала у складі журі етнографічної секції учнівської наукової конференції «Скарбнички  мого краю – Одещини», після закінчення вишивання «Рушника національної єдності» у 2007 р., представляла майстрів – вишивальників м. Одеси на зустрічі з Президентом України В.А. Ющенком, а ще була керівником наукової роботи в секції флористики Малої Академії Наук – «Народна вишивка Одеської області». 

            Гуртківці Світлани Мазурової займаються також і науково-пошуковою роботою. Вони віднаходять у музейних та приватних колекціях старовинні вишиті речі, які від часу перебувають у не найкращому стані, але з нашими регіональними узорами, виконаними оригінальними для Одещини техніками. Діти вишивають їх на новому полотні, тим самим рятуючи від забуття і знищення, і таким чином даруючи їм нове життя. Така робота – єдина в Одеській області. На виставках роботи гуртківців одразу впадають в око кожному відвідувачу, відрізняючись з поміж інших своєю справжністю, стриманістю і гармонією колористики, довершеністю орнаментики та бездоганним технічним виконанням. Жодного вузлика, жодної протяжки на спідньому боці виробу, не відразу зрозумієш, де лице, де виворіт. Найбільше дивує те, що так працюють не тільки старші, а й зовсім маленькі діти, і не тільки дівчатка, а й хлопчики.

             Пані Світлана талановита майстриня,відомий і знаний керівник гуртка «Рукоділля», дуже чуйна, добра, закохана у свою справу. Про досягнення Світлани Степанівни Мазурової можна говорити і писати ще багато, хай не міліє ця річка творчості. Наснаги їй, талановитих учнів, успіхів у відродженні народної вишивки Одещини.

 

Відкриття виставки «Чарівний світ рушників Одещини» відбудеться 09 червня о 13.00,

за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,

Музей «Степова Україна»  (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею)

Експонування виставки з 09 червня по 10 серпня 2021 р.

Тел. для довідок: 722-48-67; 726-26-08; 722-21-10 

 

















































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр