НОВОСТИ


Виставка "Путь стальной в огне пролег"

     8 квітня відбулось відкриття виставки "Путь стальной в огне пролег", присвяченої 65-річчю з дня звільнення Одеси від німецько-фашистських загарбників та подвигу Одеських залізничників у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.
    У 1941 р., жителі Одеси, як і всі громадяни Радянського Союзу, піднялися на захист Батьківщини проти фашистських загарбників. В одному строю з піхотинцями, моряками, льотчиками, артилеристами, героїчно билися з ворогом одеські залізничники.
    Перші найбільш відчутні удари фашистів були спрямовані на залізницю і порт. Супротивник нещадно бомбив станції, залізничні вузли, мости, поїзди на перегонах, прагнучи позбавити місто засобів сполучення з лінією фронту і, тим самим, перешкодити зосередженню радянських військ в районі бойових дій, перешкодити підвезенню боєприпасів і продовольства. Разом з перевезеннями у бік фронту, з перших же днів війни виникла необхідність вивозу з небезпечної зони тисяч вагонів з дорогим обладнанням заводів і фабрик, зерном, продовольством, евакуації мирних жителів, які рятувалися від фашистів.
    З початком війни, основний контингент працівників залізниці був переведений на казармове положення. 14 серпня 1941 р. військова рада Приморської армії вирішила сформувати залізничний батальйон. У армію було мобілізовано 1500 робочих та службовців дороги: 400 шляховиків, 400 експлуатаційників, 100 зв'язківців, 400 вагонників і паровозників, 200 працівників охорони. 6 - 7 вересня всі вони прийняли військову присягу і стали воїнами Приморської армії.
    Батальйону було доручено забезпечувати доставку на передову озброєння, боєприпасів, пального і продовольства. Одночасно, бійці батальйону несли охорону залізничних станцій, усували наслідки бомбардувань, рятували ешелони з цінними військовими вантажами. Вони ж забезпечували транспортування в порт вантажів, призначених для евакуації. З складу батальйону були сформовані бригади бронепоїздів.
    Про ці важкі дні і героїчні діяння розповідає виставка "Путь стальной в огне пролег". Центральне місце її експозиції займає Прапор окремого експлуатаційного залізничного батальйону. До війни він був Перехідним прапором паровозної служби залізниці, а в дні оборони Одеси став бойовим прапором. Під ним залізничники захищали Одесу, Севастополь, Сталінград. 10 квітня 1944 р. Прапор повернувся в наше місто і майорів над площею Жовтневої революції, серед інших бойових прапорів. На згадку про цю подію, відкриття виставки приурочене до 65-річчя з дня звільнення Одеси від німецько-фашистських загарбників.
    На виставці також представлені матеріали про командира батальйону майора І.І. Яременок, комісара В.С. Жигарєва, бійців, які особливо відзначилися: А.Я. Трофименко, Є.К. Тарасенко, М.Г. Затворницьку, В.І. Локтіонова, Н.А. Водзянського, лікаря С.Б. Артеменка, медсестру Т.І. Мартиненко, начальника станції І.І. Синька та інших залізничників, які мужньо виконали свій обов'язок під час грізної сутички з ворогом.



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр