НОВОСТИ


Обласна наукова історико-етнографічна конференція

    На виконання наказу управління культури і туризму облдержадміністрації № 119 від 05.05. 2008 р., з метою удосконалення кваліфікації працівників музейних закладів області, популяризації традиційного народного мистецтва засобами та формами музейної роботи, поширення знань про стан та напрямки етнографічних досліджень на Одещині, 20 травня 2008 року в приміщенні музею "Степова Україна" відбулася обласна наукова історико-етнографічна конференція, присвячена 85-річчю з дня створення Одеської комісії краєзнавства при Всеукраїнській академії наук.
    Одеська комісія краєзнавства при Всеукраїнській академії наук була заснована 26 серпня 1923 р., після організаційних зборів ініціативної групи під головуванням професора С. С. Дложевського - директора Одеського історико-археологічного музею, який отримав від Академії повноваження на організацію Комісії. Створення комісії знаменувало собою початок нового етапу дослідження Причорноморського регіону. Характерною рисою цього етапу стало цілеспрямоване вивчення матеріальної та духовної культури населення, намагання зберегти не тільки народні реліквії але й традиції у добу радикальних суспільно-політичних та соціально-економічних змін у Радянській Україні.
    Незважаючи на короткий термін діяльності (1923-1930), краєзнавці - науковці, митці, просвітяни, спираючись на ентузіазм студентської молоді і відчуваючи підтримку національно-свідомої частини населення, зробили значний внесок у вивчення рідного краю, у розвиток науково-просвітницької діяльності, зокрема музейництва на Одещині. Одним з провідних напрямів їх роботи стали етнографічні дослідження, які в 1920-і рр. помітно активізувалися, завдяки етнографо-лінгвістичної секції; збирання матеріалів для відкриття музею. Він отримав назву "Степова Україна" і став осередком підготовки науково-просвітніх сил, зокрема радянських музейних фахівців Півдня України.
    Віддати шану поколінням краєзнавців 1920-1930-х рр., працівників науково-просвітних установ 2 пол. ХХ ст., проаналізувати результати діяльності сучасних вчених та дослідників-аматорів у вивченні та пропаганді народної культури, визначити перспективи і напрямки подальшої роботи - така мета проведення на базі музею обласної історико-етнографічної конференції.
     У роботі конференції взяли участь: науковці Одеського історико-краєзнавчого музею, Білгород-Дністровського краєзнавчого музею, кафедри археології та етнології історичного факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова, Одеського муніципального музею особистих колекцій ім. О.В. Блещунова, наукової бібліотеки ОНУ ім. І.І. Мечникова, обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання; директори історико-краєзнавчих музеїв та музеїв на громадських засадах області, а саме: м. Іллічівськ, Ізмаїл, Білгород-Дністровський; Арцизького, Балтського, Білгород-Дністровського, Болградського, Іванівського, Кодимського, Любашівського, Овідіопольського, Савранського, Роздільнянського, Тарутинського, Біляївського, Ширяївського районів.
     Під час роботи конференції була відкрита виставка нотних зібрань, збірок народних пісень, листівок з ілюстраціями до народних пісень - "Взяв би я бандуру".
     Учасники конференції мали змогу ознайомитися з експозиціями Музею "Степова Україна", виставок "Володимир Заузе. Графіка", "Пам'ятай війну!", новими книжковими та газетно-журнальними виданнями стосовно музейної роботи.



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр