НОВОСТИ


8 квітня 2010 р.
Виставка "Помним Ваши имена…"

     8 квітня відкрилась виставка "Помним Ваши имена…" (до 66-річчя визволення Одеси від німецько-фашистських загарбників та 65-річчя Великої Перемоги).
    На виставці представлені особисті речі, фото та документи гвардії майора Столярової Лідії Олексіївни, заслуженого пілота СРСР.
    Жінка Великої Вітчизняної …. Турботлива мати, любляча дружина, сестра, кохана - вона нарівні з чоловіком рішуче і відважно стала на захист Батьківщини в грізні роки воєнного лихоліття. Спочатку, до жінок -льотчиків, пілотів, танкістів, моряків, командирів саперних взводів ставилися упереджено, але славне жіноцтво спростувало цю традицію.
    Льотчиці жіночих полків нічних бомбардувальників літали на унікальних "небесних тихоходах" - біпланах ПО-2. Виготовлений з фанери і перкалю, літак був фактично беззахисним і беззбройним. Під площинами літака прилаштовувалися бомботримачі, і він скидав смертоносний вантаж на голови сонних гітлерівців. Німецьке командування за кожний збитий "рус-фанер" нагороджувало Залізним хрестом і видавало грошову премію.
    "Нічними відьмами" називали фашисти відважних льотчиць.
    Гвардії майор Столярова Лідія Олексіївна (1916-1995 р.) одна з них. Народилася в м. Урюпінську, Сталінградської області. Військову освіту здобула у Батайській школі льотчиків Громадянського повітряного флоту в 1937 р. З грудня 1941 р. до липня 1944 р. брала участь у боях, у складі полку нічних бомбардувальників командиром ланки, згодом, ескадрильї. Воювала на Південно-Західному, Сталінградському, Північно-Кавказькому фронтах, у 5-ій та 8-ій повітряних арміях. У 1942 р., під час Сталінградської битви, отримала важке поранення в груди.
    З 15 липня 1944 р. - командир ескадрильї зв'язку Військово повітряної служби Одеського військового округу. Після звільнення в запас, у грудні 1945 р. працювала у складі Одеського авіазагону, мала 2 мільйони льотних годин та була вшанована званням "Заслужений пілот СРСР".


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр