НОВОСТИ


25 березня 2010 р.
Виставка "Одеська чайка"

     25 березня відкрилась виставка "Одеська чайка", яка приурочена до 110-річчя з дня народження Народної артистки УРСР Л.І. Бугової.
    На виставці представлені особисті речі, документи, фотографії, сценічні костюми актриси, а також програмки вистав Одеського російського драматичного театру ім. А. Іванова, Державного єврейського драматичного театру, де працювала Лія Ісааківна.
    Лія Ісааківна Бугова (1 (14) 04.1900 - 29. 04.1981) - Народна артистка УРСР (1946 р.), працювала в театрах Вінниці, Києва, Одеси, з 1945 - по 1981 рр. провідна артистка Одеського російського драматичного театру ім. А. Іванова.
     Л. І. Бугова народилася в містечку Немирів Подільської губернії (нині Вінницька область), в сім'ї театрального перукаря. Освіту здобула в Неміровській жіночій гімназії.
     У 1915 р. родина переїхала до м. Вінниці і з 1917 р. Лія Ісааківна почала виступати в самодіяльних драматичних гуртках.
     У 1919 р. стала інструктором політвідділу 2-ої Української партизанської дивізії, одночасно виступаючи в художній самодіяльності. Після звільнення України від польських військ, була демобілізована з армії і направлена до м. Вінниці, де працювала в губернському відділі народної освіти - підвідділ мистецтв, поєднуючи роботу з акторською діяльністю у Вінницькому російському драматичному театрі.
     У 1922 р. Лія Ісааківна переїхала до м. Києва, де по 1929 р. працювала в єврейському театрі. Потім працювала в пересувних театрах України і Білорусі.
     З 1934 р. по 1938 р. Л. Бугова працювала у м. Одесі в Державному єврейському драматичному театрі, а в 1939 р. перейшла працювати до Одеського російського драматичного театру ім. А. Іванова.
     Під час 2-ої Світової війни, у 1941 р. була евакуйована до м. Ташкент, у Всесоюзний театр кіноакторів, у 1942 р., за пропозицією політуправління Сталінградського фронту, була зарахована до трупи Київського драматичного театру Червоної армії. У вересні 1944 р. вона разом з театром була переведена до м. Одеси, а з квітня 1945 р. почала грати в Одеському російському драматичному театрі ім. А. Іванова.
     Кращі образи були створені Лією Ісааківною в театральних спектаклях: "Суд матери" В. Рачаді - Нагорная, "Життя починається знов" В. Собко - Грета Норманн, "Тевьє - молочник" Шолом-Алейхема - Цейтл, "Мати" К. Чапека - Мати, "Три сестри" А. Чехова - Маша.
     Лія Ісааківна Бугова померла у м. Одесі в 1981 р. Після її смерті обширний архів актриси, а також особисті речі та театральні костюми були передані музею Ганною Антонівною Решетник. Найцікавіші матеріали цього зібрання представлені на нашій виставці.


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр