НОВОСТИ


26 лютого 2010 р.
Виставка "Одеській області - 78"

    26 лютого відкрилась виставка "Одеській області - 78", яка присвячена утворенню у 1932 р. Одеської області.
    На південному заході Української держави розташована Одеська область. Вона простягнулась від відрогів Подільської височини до берегів Чорного моря і нижньої течії Дунаю, і межує на півночі з Кіровоградською та Вінницькою, на сході з Миколаївською областями, на заході з Молдовою, на півдні з Румунією. 33,3 тисячі квадратних кілометрів її території (26 районів, 17 міст, селища і села), населяють українці, росіяни, молдавани, болгари, євреї, гагаузи, греки, німці - всього 2,5 млн. чол. 133 національностей.
    У минулі століття їх предки захищали цю землю від ворогів, налагоджували на ній життя, самовіддано боролися за соціальне й національне звільнення.
    З встановленням радянської влади, боротьба за соціалістичну перебудову економіки потребувала корінних змін в адміністративному устрої країни. Тому, 9 лютого 1932 р. державне керівництво України прийняло рішення утворити 5 областей, в тому числі Одеську у складі чотирьох великих міст (Одеса, Кіровоград, Миколаїв, Херсон) і 46 районів. У зв'язку з утворенням Кіровоградської, Миколаївської та Херсонської областей і Молдавської РСР, її склад та територія змінювались.
    30-ті рр. XX ст. були роками небаченого за історичними масштабами будівництва. Реконструювалися старі підприємства. Виростали верстатобудівельні заводи, нафтопереробний завод, асфальтобетонний, агаровий, фабрики піаніно, меблева, модельного взуття, швейна фабрика ім. Воровського. Підприємства виготовляли обладнання для залізниці, машини для консервних заводів, апаратуру для кіно, холодильне обладнання.
    Значними промисловими центрами стали історичні міста Одещини -
    Ананьїв, Балта, Котовськ, а також Білгород-Дністровський та Ізмаїл, що разом з усією Південною Бессарабією, у 1940 р. утворили Ізмаїльську область УРСР, а у 1954 р. увійшли до складу Одеської області.
    З Одесою пов'язані й ті історичні зміни, які відбувались у роки перших п'ятирічок у сільському господарстві. У 1928 р. в Березівському районі Одещини виникла перша в країні МТС ім. Шевченка, а на кінець 1932 р. на Одещині було створено 3 645 колгоспів.
    Самовідданий, жертовний трудовий подвиг населення Одеської області у ці роки заклав не тільки основи економіки, але й визначив особливості характеру людей радянської доби, які яскраво проявилися у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. у творчій мирній праці другої половини ХХ ст.


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр