НОВИНИ



Департамент культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації

 

КУ «Одеський історико-краєзнавчий музей»

 

Виставка

 

 

«Українська народна картина 40-60-х років ХХ ст.»

з зібрання Олени Сайдель

(смт Овідіополь)

 

         Унікальним культурним явищем в  житті українського народу є народна картина, яка має глибоке історичне коріння. Роботи, виконані  народними художниками, є природніми, щирість живописної мови своєрідна і індивідуальна. Людина бачиться як одна з багатьох світовлаштувань, але зі своїми проблемами боротьби за виживання, з проблемами захисту своєї родини, власної честі та гідності.

            Кожен  художник по-своєму інший, всі вони різні, непорівнянні. Характерною ознакою народної картини, зазвичай, є традиційні сюжети, які повторюються споконвіку з незначними нюансами авторського бачення. В картинах народних художників відображені мотиви сільського життя. Для них характерна святкова, піднесена атмосфера, а персонажі –  щирі, радісні і світлі. За допомогою кольору вдається підкреслити романтичний, ліричний настрій в цих роботах. Колірна гама наповнена світлом і барвиста водночас, передає сонячне світло, повітря, буйну зелень. В роботах використовуються мотиви, які нагадують про героїчне минуле, про щасливі та трагічні долі.

            Знавець української народної картини, мистецтвознавець Олександр Найден дослідив у своїй роботі сюжет  «Ангел стереже дітей».

            Народні картини писали олійними фарбами на полотні, цупкому картоні, клейонці. Улюбленими сюжетами були – «Козак і дівчина біля криниці», «Люди ідуть до церкви», «Лебеді» тощо.

            На нашій виставці колекція народних картин середини ХХ ст. представлена Оленою Володимирівною Сайдель з Овідіополя. Пані Олена з 2010 року очолює гурток декоративно-ужиткового напрямку та є керівником об’єднання «Мистецька світлиця» Овідіопольської станції юних техніків.

            Олена Володимирівна закінчила Ізмаїльський державний педагогічний інститут, за фахом – філолог. Працювала вчителем в загальноосвітніх школах, викладала зарубіжну літературу. В своєму житті захоплюється українським традиційним народним мистецтвом і присвячує себе дослідженню народної ляльки, збирає автентичні українські рушники тощо. Її колекція налічує понад 300 вишитих тематичних рушників. Вона займає активну позицію і проводить велику просвітницьку діяльність: являється постійним організатором та автором просвітницьких і виставкових проектів: «Іграшка мого дитинства», «Обрядовий хліб українців», « Вишиті портрети видатних українців», « Народна лялька», «Українська народна картина», «Фестиваль різдвяних пряників « тощо.

            Олена Володимирівна в своїй творчості має мету зберігати, вивчати та популяризувати духовну і матеріальну спадщину українського народу. Натхнення, здобутків і радості  в цій, такій важливій  і необхідній роботі.

 

Відкриття виставки «Українська народна картина 40-60-х років ХХ ст.» відбудеться

22 грудня 2021 р. о 12.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,

Музей «Степова Україна»  (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею)

Експонування виставки з 22 грудня 2021 р. по 25 лютого 2022 р.,

Щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні - четвер, п’ятниця

Тел. для довідок: 722-48-67; 726-26-08; 722-21-10 

 

 

































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр