НОВОСТИ


Виставка "Іван Мазепа - герой на зламі епох"

    30 червня 2009 р. в музеї "Степова Україна" відкрилась виставка "Іван Мазепа - герой на зламі епох".
   У 2009 році українська громадськість та європейська спільнота мають гідно відзначити ювілеї історичних подій, які змінили долю народу України: 300-річчя остаточного оформлення українсько-шведського союзу (30 жовтня 1708 р. - угода між гетьманом Лівобережної України І. С. Мазепою та королем Швеції Карлом ХІІ - 28 березня 1709 р. - приєднання до угоди представників Запорізької Січі), яке співпало у часі з військово-політичним виступом гетьмана Лівобережної України І. С. Мазепи проти Московського царя Петра І, та 300-річчя Полтавської битви.
   Центральною фігурою вищезгаданих подій безумовно є І. С. Мазепа (1639-1709). Враховуючи що у 2009 р. виповнюється 370 років з дня народження, та 300 років з дня смерті цього керманича українських національно-визвольних сил к. ХVІІ - поч. ХVІІІ ст., то суперечлива, приваблююча, то водночас до кінця не зрозуміла постать Івана Степановича, неодмінно має зайняти центральне місце у будь якому заході, присвяченому подіям в Україні часів Північної війни 1700-1721 рр.
   Специфікою Причорноморського регіону, безпосередньо пов'язаного з останніми місяцями життя і діяльності І. С. Мазепи, є свідоме накопичення свідоцтв, про гетьмана та його добу, ще з ХІХ ст., з часів Одеського товариства історії та старожитностей.
   Живописні та графічні портрети І. С. Мазепи, представників української козацької старшини й гетьманів Лівобережної України - попередників і наступників Мазепи, російських та шведських держаних й військових діячів к. ХVІІ - поч. ХVІІІ ст., реліквії козацької доби, картографічні матеріали та документи XVII - XVIII ст., унікальні запорозькі ікони, раритетні видання ХІХ - ХХ ст. з зібрання Одеського історико-краєзнавчого музею, та матеріали з приватної збірки Заслуженого працівника культури України Т. І. Максимюка, були використані при створенні виставки "Іван Мазепа: герой на зламі епох".



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр