НОВИНИ



Український інститут національної пам'яті

Управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації 

Одеський історико-краєзнавчий музей

 

Виставка

 

«Проти Голіафа»

 

Цей проект, ініційований агенцією «Укрінформ», Центром досліджень визвольного руху та Українським інститутом національної пам’яті, присвячено пам’яті оборонців України, які кинули виклик двом тоталітарним режимам: радянському та нацистському.

Проект втілено в життя в формі пересувної виставки, над якою працювали Володимир Бірчак, Володимир Вятрович, Петро Клим, Катерина Ніколаєнко, Олена Шарговська, Назар Ясиневич, Ярина Ясиневич.

Фотографії для виставки було надано архівом Центру досліджень визвольного руху, Галузевим державним архівом Служби безпеки України, архівом Польського інституту національної пам'яті, архівом Організації українських націоналістів (Лондон).

Виступ невеликої Української повстанської армії проти двох найсильніших тоталітарних держав викликає аналогії з біблійним сюжетом. Вибір підняти зброю водночас і проти нацистів, і проти більшовиків не був питанням воєнної стратегії. Це був вибір між померти - або померти у боротьбі. «Народжені вільними люди приймали своє рішення. У серці кожного із них була віра за взірцем біблійного Давида», пояснює Ярина Ясиневич.

«Створення УПА починалося з повстання на персональному рівні…показувати складну історію України ХХ сторіччя так, щоб вона була зрозумілою для загалу, найкраще через біографії людей», - наголошує В. Вятрович.

Тому у виставці надані портрети та біографії вісьмох жінок і чоловіків з УПА. Серед них: Степан Бандера, який не зламався в нацистському концтаборі і не відкликав Акт відновлення Української Держави; Роман Шухевич, який 7 років очолював УПА в найбільших її зіткненнях з радянським режимом; Василь Галаса - автор ідеї "Великого рейду" в Західну Європу, щоб пробити залізну інформаційну завісу; Василь Кук, який розбудовував ОУН у Східній Україні та зберіг кадри підпілля після загибелі Шухевича, а вже в полоні залишив на допитах цілу історію УПА, не зрадивши при тім нікого; Євген Грицяк - один із лідерів Норильського повстання, яке пришвидшило кінець ГУЛАГу; Катерина Зарицька, організаторка Українського Червоного Хреста; Ірина Тимочко-Камінська - надрайонна провідниця, бойовий командир, котра ще зі шкільної лави пішла в армію і особисто брала участь у боях, та Ілля Оберишин, який 40 років провів у підпіллі, вийшовши тільки після Референдуму за незалежність 3 грудня 1991 р.

Завдяки таким людям Україна нині є вільною, існує як незалежна держава на мапі світу - ця думка об’єднала авторів виставкового проекту.

Днем створення УПА вважається 14 жовтня 1942 р. З 2014 р. це також День захисників України. Саме до цих двох дат приурочено відкриття виставки.

 

 

Відкриття пересувної виставки «Проти Голіафа» відбудеться:

13 жовтня 2020 р., о 13.00
за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.

Експонування: з 13 жовтня по 9 листопада 2020 р.
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця,
Тел. для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.

 

 





















           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр