НОВОСТИ


Департамент культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини

Одеської обласної державної адміністрації

          
Одеський історико-краєзнавчий музей 

 

«Одесити-медики у боях за Україну. 1941-1944.»

(до 75-ї річниці звільнення України від нацистів)

 

Війна – це не тільки битви на передовій, війна – це долі безлічі людей самих різних професій, які зробили свій внесок у загальну справу. Історія світових битв показує: війна і медицина тісно переплетені, що змушує останню безперервно розвиватися під напором постійно мінливих жорстких обставин. Внесок працівників армійської медичної служби у визволення України величезний. У роки війни на фронті і в тилу працювали понад 200 000 лікарів і півмільйона середнього медичного персоналу. Половина з них – жінки. «Жоден поранений не повинен залишитися на полі бою!» – гасло перших днів війни. Робота санітарів на фронті прирівнювалася до подвигу учасників бойових дій. Їх завданням була не тільки евакуація з поля битви самих поранених, але і винос всієї їх зброї: гвинтівок, автоматів, ручних кулеметів. Справжні герої, евакуюючи поранених з поля бою, вони часто прикривали їх собою, ризикуючи життям не менше, ніж самі солдати. Втрати серед медичного складу армії стоять на другому місці після втрат піхоти на передовій. Саме на передовій найчастіше розміщувалися медичні пункти та операційні. Адже чим швидше пораненому надавалася медична допомога, тим більше у нього було шансів на життя і повернення в стрій. За даними Головного військово-санітарного управління Червоної армії, медична служба повертала в стрій тільки після лікування в 1943 р. щомісяця до 400 тис., а у 1944 р. - понад 400 тис. поранених і хворих. Війна була виграна, в значній мірі, солдатами і офіцерами, повернутими у стрій медичною службою. Важко переоцінити значення діяльності медичної служби для досягнення перемоги над ворогом. Не випадково, воєначальники та історики, говорячи про її роботу під час війни,підкреслюють насамперед внесок медичної служби в зміцнення армії, в підвищення її боєздатності. За оцінкою фахівців, успіхи в лікуванні поранених і хворих, у поверненні їх у стрій і до праці, за своїм значенням та обсягом дорівнюють виграшу найбільших стратегічних боїв Другої світової війни 1939-1945 рр.

   Медики - уродженці Одещини воювали на всіх фронтах у боях за Україну. Загальне керівництво медичним забезпеченням Приморської армії, яка обороняла Одесу в 1941 р., здійснював начальник санітарної служби армії Д. Г. Соколовський. Ще в липні і серпні 1941 р. лікарні міста стали перетворюватися у військові госпіталі. Персонал залишався на своїх місцях, з переведенням на казармений стан і армійський пайок. Додатково призначалися комісар і необхідна кількість лікарів, сестер. Число ліжок збільшувалося до межі. У такі лікарні, госпіталі поміщали і мешканців міста: осколкові поранення, отримані на вулицях, нічим не відрізнялися від тих, з якими привозили з передової. Це був майже єдиний випадок на початковому періоді війни, коли в розпорядженні армії, відрізаної на одеському плацдармі, виявилися власні спеціалізовані госпіталі.

На базі евакуйованої на Велику землю знаменитої Філатовської клініки, виник на Французькому (тоді - Пролетарському) бульварі госпіталь для бійців і командирів з очними пораненнями. Учень академіка Філатова лікар В. Шевальов та інші одеські окулісти врятували там зір багатьом приморцям. А в стоматологічному інституті на Рішельєвській лікували щелепно-лицьові поранення. Створювалися й інші госпіталі вузького профілю, забезпечені відповідним обладнанням та досвідченими фахівцями.

Ряди армійських лікарів поповнили багато видатних одеських лікарів, особливо хірурги. Деякі стали добровольцями, будучи вже знятими з військового обліку за віком або станом здоров'я. Імена професорів В. Кофмана, Н. Коздоби, лікарів С. Левичева, К. Хруленка, багатьох медсестер і санітарів були відомі всій Приморській армії. У звільненні України приймало участь подружжя медиків-одеситів В. Коган та О. Ноццолліні.

Виставка створена на матеріалах, що зберігаються у фондах Одеського історико-краєзнавчого музею. Це - фотографії, посвідчення, спогади, довідки, медичні інструменти одеситів – військових медиків, учасників боїв за Україну.

 

Відкриття виставки «Одесити-медики у боях за Україну.1941-1944.»: 24 жовтня  2019 р., о 12.00,
за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.

Експонування: з 24 жовтня по 24 листопада 2019 р.,
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця,
Тел. для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.

 





           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр