НОВИНИ




Український інститут національної пам'яті

Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації 

Одеський історико-краєзнавчий музей

 

Виставка

 

 «Фактор свободи»

 

(до Дня захисника України)

 

          Пересувна виставка створена Українським інститутом національної пам'яті у співпраці з Центром дослідження визвольного руху, на виконання Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році» № 2654-VІІІ від 18 грудня 2018 року.

Інформаційно-просвітницькі банери виставки під назвою «Фактор свободи» розповідають про ідентифікацію українського руху в різні часи.

Автори виставки: В. Бірчак, В. В’ятрович, О. Ісаюк, Б. Короленко, М. Майоров, В. Огієнко, Я. Файзулін, О. Шарговська, В. Яременко, Я. Ясиневич. Над проектом працювали: З. Бойченко, Н. Іванченко, П. Клим, В. Поліщук, О. Полтавець, Н. Ясиневич.

На 2019 рік припали три ювілеї – Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери і виставка дає можливість розповісти про ці видатні особистості, їх роль в українській історії. Біографія цих постатей дуже різна, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. З вуст прихильників і ворогів ці імена звучали однаково пристрасно, перші вкладали в них захоплення і гордість, а другі – страх і ненависть. Герої виставки жили в складні часи і ухвалювали складні рішення, зуміли стати символами, не втративши в собі людського. Цілі покоління їхніх послідовників називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями.

У виставці «Фактор свободи» йдеться про «виклики» – Україну напередодні боротьби Мазепи, Петлюри і Бандери, про їхні відповіді і команди, які разом відстоювали нашу свободу. Про те, як сучасна армія вшановує традиції подвигів  старих часів. 

Автори виставки спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у Фейсбук Мазепи, Петлюри, Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа, кого б вони «зафрендили», показати світло та тіні їхніх ключових рішень. 

З 10 по 24 жовтня 2019 р. – пересувна виставка «Фактор свободи» демонструватиметься в Одеському історико-краєзнавчому музеї, а з                            30 жовтня 2019 р. по 27 січня 2021 р. буде показана у  районах Одеської області.

 

Відкриття виставки «Фактор свободи» відбудеться: 10 жовтня 2019 р., об 11.00,

у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею,

за адресою: вул. Ланжеронівська, 24а,

Експонування виставки: з 10 по 24 жовтня 2019 р.,

щоденно з 10.00 до 17.00, вихідні дні: четвер, п’ятниця.

Тел. для довідок: 722-48-67; 726-26-08.

 





























           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр