НОВИНИ




Український інститут національної пам'яті
Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації
Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори"


     В основу цього науково-просвітницького проекту покладено матеріали, надані та опрацьовані Центром досліджень визвольного руху, Меморіальним комплексом Національний музей історії України у Другій світовій війні, Музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", Галузевим державним архівом СБУ.
    На 21 банері представлені матеріали про життя тридцяти колишніх українських в'язнів, які у період Другої світової перебували у концтаборах Третього Рейху.
    Вихідці з України - полонені червоноармійці, примусові робітники, учасники визвольного руху, духовенство, жінки й навіть діти - були в Аушвіці, Бухенвальді, Дахау, Равенсбрюку і в інших концтаборах нацистської Німеччини. За колючим дротом опинялися й інші мешканці України: євреї, кримські татари, роми. І кожній із цих спільнот нацизм готував свою долю. Але вони ніби розчинилися в морі інших національних груп: "росіян" (громадян СРСР), "поляків", "угорців", "румунів". Україна тоді не була незалежною, тому ми й досі не знаємо, скільки наших співвітчизників пройшли нацистські "млини смерті".
    Багато з них не примирилися з рабством. Вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, наважувалися на втечі, бунти й повстання, готові були пройти пішки тисячі кілометрів, аби повернутися на Батьківщину.
    У матеріалах виставки є історії людей, яких "батьківщина" не приймала. Колишні в'язні нацизму в Радянському Союзі мусили пройти через доволі принизливу процедуру державної перевірки у фільтраційних таборах НКВС. За тими, хто пройшов полон, ще довго після війни зберігалися підозри.
    Українці не тільки страждали; вояки від солдата до генерала, вони були серед визволителів Аушвіца - найбільшого табору, який став уособленням кривавої системи концентраційних таборів СС.
    Всі вони, від очільників національно-визвольного руху, представників української творчої еліти і до звичайних людей, зробили свій жертовний внесок у боротьбу проти "коричневої пошесті". Тому відкриття виставки приурочене до 74-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Відкриття пересувної виставки "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори" відбудеться: 08 травня 2019 р., о 13.00,
за адресою: вул. Дача Ковалевського, 150
Меморіал героїчної оборони Одеси (філія Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування: з 8 по 30 травня 2019 р.,
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні - понеділок, п'ятниця.
З 5 червня 2019 р. по 7 серпня 2020 р. виставка буде демонструватися у містах та районах Одеської області.
Тел. для довідок: (048) 746-72-29; 726-26-08.




























           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр