НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей
Одеський обласний центр української культури

Виставка "До Великодніх свят"
Флористика Світлани Нані (с. Слобідка. Кодимського району) та писанкарство Антоніни Димової (м. Одеса)


     Світле Христове воскресіння - Новозаповітна Пасха -головне християнське свято. Його йменували Великдень, Свято свят, Цар днів. В християнських святах, народних обрядах на Різдвяні свята, у Пасхальну неділю, на Зелені свята, на медовий, яблучний та горіховий Спас та на Покрова важливим атрибутом спілкування з Богом і Святими завжди були ікони - символи інобуття в нашому світі, які не підвладні плину часу.
     Ікони, представлені на виставці "До Великодніх свят", зроблені в жанрі флористики. Такі ікони не малюють фарбами, а створюють наклеюванням пелюсток, різноманітних квітів, стеблин на основу. У жанрі флористика працює молода майстриня Світлана Нані. Роботи Світлани експонувалися на виставці, в рамках Мистецького проекту "Військово-польовий АРТ" у Національному військово-історичному музеї України. У 2017 році, за підтримки депутата обласної ради Олександра Барського, в Одеському історико-краєзнавчому музеї відбулася презентація її картини "Початок життя", яка була передана до фонду музею, а в 2018 році відбулася презентація персональної виставки "Мої квіти - моя доля". Цього ж року вона стала учасницею виставки "Сонячний Великдень-2018" в Центрі Української Культури та Мистецтва в м. Київ. Роботи Світлани Нані вражають своєю щирістю, професіоналізмом, а ще сюжетами, які не запозичені, а власні.
     Священним предметом, справжньою окрасою весняних свят і після прийняття християнства залишилися писанки. Людина з давніх давен наносила на яйце чарівні магічні знаки і були ті знаки, малюнки - молитвами, "записані" там були і подяка, і прохання… Так створювалася писанка, що приносить добро, щастя, достаток, здоров`я та захищає людину від усього злого.
     Писанки Антоніни Димової вражають. Вона - лауреат обласної премії ім. Р. Палецького в номінації "Писанкарство", стипендіат премії Президента України в 2013 р. та 2015 р. (як молодому майстру народної творчості), учасник багатьох виставок різного рівня. У 2017 та 2018 роках приймала участь у Всеукраїнській виставці-конкурсі народного мистецтва "Кращій твір року", яка щороку проходить у виставковій залі Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Пані Антоніна завідує відділом декоративно-прикладного мистецтва Одеського обласного центру української культури, а з 2013 р. вона - адміністратор Школи народних ремесел. Антоніна Іванівна працює в галузі культури 19 років. Захоплюється не тільки писанкарством, а й живописом, декоративним розписом. Це талановита, доброзичлива, креативна, творча людина, яка вдосконалює свою майстерність і ділиться своїми здобутками з оточуючими.


Відкриття виставки "До Великодніх свят" відбудеться 17 квітня о 13.00,
у Музеї "Степова Україна" (відділі Одеського історико-краєзнавчого музею),
за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а.
Експонування виставки: з 17 квітня по 15 червня 2019 р.
Тел. для довідок: 722-48-67; 722-21-10; 726-26-08.




           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр