НОВИНИ





Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Одеська обласна організація національної спілки художників України

Одеське художнє училище ім. М. Б. Грекова Виставка "Мамай мандрує"


     Мистецький проект "Мамай мандрує" основою якого є пересувна художня виставка, втілюється в житття з жовтня 2015-го року. Це своєрідний культурно-просвітницький доробок коллективу сучасних професійних митців, а також художників-аматорів, які переймаються станом речей в освіті щодо вивчення історичної, духовної та культурної спадщини козацької доби. В мистецьких акціях в рамках проекту представлені твори відомих сучасних майстрів з приватних колекцій.
     Звернення до теми "Козака-Мамая" не випадкове, адже образ цього відважного воїна в українському образотворчому та декоративному мистецтві займає визначне місце. Сюжет, присвячений козакові-бандуристу, був дуже розповсюджений з ХVІІ ст. у розпал народних повстань. Малювали його зображення на скринях, дверях, фіранках, вуликах. Загадковий образ незвичайного героя став символом, узагальненим міфічним образом Мамая - козака-чарівника, козака-характерника, якого й куля не брала, і якому були притаманні надзвичайні, особливі якості "обраного" воїна, мудреця, посвяченого в таємне знання.
     Тексти, які традиційно супроводжують зображення козака-бандуриста надають картині особливого статусу. Картина "Козак-Мамай" - це великий скарб поколінь, які прийшли після козаків і є їх продовженням, то є оберіг оселі та родини, що переходить із рук в руки, із свідомості в свідомість.
     Звернення до теми "Козак Мамай" сучасними художниками саме сьогодні - це прояв поваги до славного минулого нашої Батьківщини та бажання по-сучасному представити глядачеві дивовижного козака-характерника. Пошук нових прийомів, підходів у подачі образу виділяють роботи майстрів, учасників проекту.
     В рамках пересувного мистецького проекту "Мамай мандрує", за три роки були організовані виставки в районних центрах Одещини, які, як правило, супроводжувалися майстер-класами.
     До участі в проекті приєдналися майстри з інших міст України - Київ, Львів, Умань, Вінниця, Новоград-Волинський (Житомирська обл.).
     На виставці "Мамай мандрує" (музей "Степова Україна", Виставкова зала Одеського історико-краєзнавчого музею) представлені роботи, виконані в різних техніках: живопис, графіка, гравюра, скульптура, вироби декоративно-прикладного мистецтва. Виставку доповнюють творчі роботи дитячої арт-студії "Сова" (кер. С. О. Пташенчук, І.І. Богач), Одеської дитячої художньої школи ім. К. Костанді (кер. Т.М. Тихомирова), Одеської дитячої художньої школи №2 (кер. Ж. Баркар), школи мистецтв в м. Новоград-Волинський (Житомирська обл.).

Відкриття виставки "Мамай мандрує" відбудеться 5 грудня 2018 р., о 13.00
за адресою: вул. Ланжеронівська, 24а, музей "Степова Україна",
Виставкова зала Одеського історико-краєзнавчого музею.
Експонування виставки: з 5 грудня 2018 р. по 15 січня 2019 р.,
щоденно з 10.00 до 17.00, вихідні дні: четвер, п'ятниця.
Тел. для довідок: 722-48-67; 726-26-08.
















































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр