НОВИНИ






Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Український інститут національної пам'яті

Національний музей "Меморіал жертв Голодомору"

Міністерство закордонних справ України

Виставка "Україна. 1932-1933. Геноцид голодом"


    Виставка створена за матеріалами Центрального державного кінофотоархіву України ім. Г. С. Пшеничного, Державного галузевого архіву Служби безпеки України, Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара", Національного художнього музею України, Інституту історії України Національної академії наук України, Інституту демографії та соціальних відносин ім. М. Птухи Національної академії наук України, та фотографій, наданих В. Удовиченком та С. Липовецьким. Вона є важливою ланкою інформаційно-просвітницької кампанії та виконана у пересувному форматі.
    Слово "Голодомор" означає масове вбивство голодом, від якого не було порятунку. Цим словом українці називають національну катастрофу 1932-1933 рр.
    У цій виставці висвітлюється унікальна історія Голодомору, яку мають знати не тільки в Україні, а й в усьому світі. Також роз'яснюється, чому українці вважають Голодомор геноцидом та просять світове співтовариство визнати його таким.
    Голодомор є однією із найважливіших подій не тільки української, а й світової історії у ХХ ст., без розуміння якого годі зрозуміти природу та злочини, здійснені і радянським, і нацистським тоталітаризмом.
    Голодомор мав свою передісторію та наслідки, саме тому в хронологічному розрізі матеріали виставки охоплюють майже століття: за 30 років до трагедії і завершуються розповіддю про відродження пам'яті про Голодомор у сучасній Україні.
    Розповідати про це важливо, адже навіть зараз не можемо тішити себе надією, що новітній Голодомор не може повторитися. Навпаки, ознаки геноцидів дедалі частіше вбачаються у сучасному світі. Свідки злочину та історія Голодомору вчить усіх нас як уникнути подібних злочинів та протистояти тим, хто їх планує і організовує.
    Ніколи не буде зайвим пильно вдивлятися в минуле, щоб побачити симптоми зла зараз, адже хоча воно має різні втілення, його природа завжди одна й та ж. Призвідники геноциду розколюють суспільство, сіють ворожнечу засобами пропаганди, забирають права, масово карають жертв на смерть, а потім вдають, що нічого страшного не сталося та брешуть усьому світові. Вони прагнуть підкорити своїх жертв, повністю "змінити" їхню природу та ментальність шляхом повного або часткового фізичного й морального знищення. В основі геноциду - ненависть та презирство.
    Саме тому ці злочини залишають глибокі рани не лише на тілі народу, який їх пережив, а й усього людства. Загоїти їх - означає також називати речі своїми іменами, говорити про них на повний голос та протистояти.
    З 22 листопада по 02 грудня 2018 р. - пересувна виставка "Україна. 1932-1933. Геноцид голодом" демонструватиметься в Одеському історико-краєзнавчому музеї, а з 6 грудня 2018 р. по 28 лютого 2020 р. буде показана у районах Одеської області.


Відкриття виставки "Україна. 1932-1933. Геноцид голодом" відбудеться:
22 листопада 2018 р., о 13.00,
за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування: з 22 листопада по 02 грудня 2018 р.,
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця,
Тел. для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.












































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр