НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації
Одеський історико-краєзнавчий музей
Балтський історичний музей

Виставка "Балта...Балта" живопис Сергія Шендеровського, соломоплетіння Галини Кушнір


     Балтщина... Рідний край, багатий людьми талановитими, працьовитими, закоханими у цей маленький рай на землі - свою малу "Батьківщину", де живеться і дихається вільно і спокійно. В цій землі спочили діди й прадіди, тут живуть нащадки і їм хочеться передати любов до синіх річок, до велетнів дубів і неходжених стежин.
    І таку свою Балтщину відкриває усім не просто самобутній і оригінальний художник, а людина, в якій поєдналися і поет, і музикант, і ерудит, і філософ, яка володіє надзвичайною уявою, а головне, яка вміє втілити свою уяву на полотні - Сергій Станіславович Шендеровський. Його роботи вселяють оптимізм і добрі почуття.
    Професійний військовий, він, у 1990-ті роки змінив напрямок діяльності і став викладачем малювання в Балтському педучилищі. Але душа прагнула творити художні полотна. Підтримала родина - дружина і донька. Є роботи, від яких тепліше стає на душі - це міські пейзажі, балтські дворики і будиночки. Їх малює Сергій Станіславович, щоб не канули у вічність. Є полотна сповнені гумору і пов`язані із самобутнім балтським побутом, є галерея портретів земляків, також привертають увагу натюрморти, написані в імпресіоністській манері. Художник виривається у простір, за рамки звичного. Змінюється світ і разом з ним змінюється й він.
    Доповнюють виставку "Балта..Балта" роботи народної майстрині Галини Кушнір, яка продовжує знайомство з краєм. Народні умільці живуть не лише за законами корисності, а й краси, і перетворюють труднощі буднів у свято творчості. Районні фестивалі народних ремесел відкривають нові імена і долучають до мистецького доробку відомих митців.
    Галина Костянтинівна Кушнір - майстер художніх виробів з соломки: атестаційне посвідчення №223, видане Національною спілкою майстрів народного мистецтва України. Закінчивши народний інститут мистецтва (м. Москва, відділення живопис і графіка), пані Галина розпочинає активну творчу діяльність. Її роботи експонуються на виставках в містах: Київ, Одеса, Балта, Чорноморськ (Україна), Ясси та Галац (Румунія), Кишинів (Молдова), Брюссель (Бельгія).
    Її захоплення поділяє донька Людмила - самобутній майстер, яка більше 10 років приймає участь у виставках різного рівня, багато її робіт знаходиться у приватних колекціях.
    Взагалі соломоплетіння - одне з найдавніших народних ремесел, яке характерне для всіх землеробських народів. Солома взувала і одягала селян, утеплювала їх житло і служила їм постіллю. Потреба в речах, сплетених з цього доступного матеріалу - брилях, килимках, обрядових атрибутах і прикрасах, кошиках для зберігання муки, зерна, збору ягід та грибів, обумовила те, що з покоління в покоління передавалося і вдосконалювалося ремісничі і художні традиції народного соломоплетіння. Плетіння та аплікації з соломки Галини Кушнір приваблюють своєю майстерністю, відчуттям матеріалу, композиційним рішенням. Це вираження душі через світ природи, традицій і обрядів.

Відкриття виставки "Балта...Балта" відбудеться 6 червня о 14.00
у Музеї "Степова Україна" (відділі Одеського історико-краєзнавчого музею) за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а.
Експонування виставки: з 6 червня по 14 серпня 2018 р.
Тел. для довідок:722-21-10; 722 - 48 - 67












































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр