НОВИНИ



Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Сквозь ткань времен"


    Виставка "Сквозь ткань времен" - це продовження творчої співпраці художниці Анжели Голодецької, члена Національної спілки художників України, та одеського поета, фізика Олександра Ігнатова.
    Форма експозиції, як і в попередніх спільних виставках "Души невидимые струны" (2012), "Сон о Небе" (2014), незвичайна - це синтез живопису і поезії. Глядача запрошують зануритися у простір роздумів, що витканий з візуального ряду живописних робіт, батику і поетичних рядків.
    Представлена експозиція має свою філософську ідею.
    Ідея народження і смерті турбувала розум людей тисячоліттями. Якщо погодитися з положенням про те, що порядок виходить з хаосу, то з цього випливає, що порядок, гармонія, краса, містять у своїй першооснові безлад, деструкцію. Смерть і руйнування надають фундаментальне наповнення життю і свободі, є їх екзистенціальною першоосновою. Стародавні греки висловлювали цю ідею релігійними уявленнями про двох протилежних засадах: культ Діоніса і культ Аполлона. Це були два полюси, на одному з яких знаходилися хаос і емоції, а на іншому - порядок і гармонія. Заповіді найулюбленішого з богів греків, Аполлона свідчили: "Знай міру", "Приборкуй свій дух". У свою чергу в культі Діоніса не було місця обмеженням і законам, а лише екстатичний хоровод єднання з світобудовою. Схоже, що і наш Всесвіт постійно коливається між цими полюсами, проявляючи себе чудесами різноманітності дивовижних форм життя і, в той же час, прагненням до розпаду і виру роз'єднаних атомів. Якщо екстраполювати ці думки на людину, тобто, погодитися з античним уявленням про людину, як про мікрокосм - Всесвіт у мініатюрі, то можна побачити, що ці два животворчих початків в тій чи іншій мірі присутні в кожному з нас.
    Анжела Голодецька і Олександр Ігнатов різними способами висловлюють ці ідеї у своїй творчості. Їх підходи можна розглядати, як дві протилежності, які борються між собою і одночасно доповнюють один одного. На картинах А. Голодецької домінують контрастні кольори - білі, жовті, червоні, сині та чорні - як візуалізація ідеї боротьби смерті і відродження. В її роботах чаша терезів часто переважує на користь Діоніса, з його пристрасним, емоційним сприйняттям світу, в той час, як вірші О. Ігнатова, пройняті зваженим раціоналізмом, спонукають до роздумів і пошуку відповідей на "вічні питання буття".

Відкриття виставки "Сквозь ткань времен":
10 січня 2018, о 15.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Виставкова зала Одеського історико-краєзнавчого музею.
Експонування виставки: з 10 січня по 4 лютого 2018 р., щоденно, з 10.00 до 17.00 , вихідні дні - четвер, п'ятниця.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-48-67.




























           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр