НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Мандруючи Одещиною"

(з особистої колекції Світлани Крижевської)

    
     Наша країна має багато містечок і сіл з неймовірною історією, культурою, природою. А наш край - це перехрестя багатьох народів, які зберігають, плекають свою мову, свою пісню, свої традиції. І хочеться продовжити словами віршу Р. Бородавки:
     "З давніх-давен, з незапам`ятних літ
     Предки мої тут жили незабутні.
     Тут починався весь мій родовід,
     Тут сьогодення моє і майбутнє.
     Дністер блакитний і синій Дунай,
     Сонячним струмом лани перехрещенні,
     Обрій морський, степовий небокрай -
     Все це - моя незрівнянна Одещина"
     І ось з такою Одещиною знайомлять нас роботи Світлани Крижевської - члена Національної спілки художників України.
     З 5 грудня 2017 р. в музеї "Степова Україна" Одеського історико-краєзнавчого музею експонується виставка "Мандруючи Одещиною", яка дає можливість усім відвідувачам ознайомитися з живописом і замальовками художниці, родинними реліквіями Крижевських, вишитими сорочками, рушниками, килимами, гончарними виробами, які побутували на Одещині.
     Світлана Крижевська закінчила Одеське художнє училище і Київський художній інститут (нині Національна академія мистецтв). З 1973 р. вона - постійний учасник всеукраїнських, зарубіжних і міжнародних виставок у Франції, Італії, Японії, Болгарії, Німеччині, Угорщині, Білорусії, Литві. Приймала участь у благодійній акції ЮНЕСКО-Чорнобиль у Парижі (Франція, 1994 р.)
     Основною темою творчості С. Крижевської є етнографія і народна культура України. Особливу увагу Світлана Григорівна приділяє відображенню звичаїв, побуту, свят населення різних регіонів України - рідної землі, яку вона сходила польовими і гірськими стежинами майже всю. Майстриня створила цілу галерею традиційних інтер`єрів сільської хати.
     Останніми роками об`єктом її мистецьких уподобань стало Північне Причорномор`я. Творчі пошуки привели її до науково-дослідницької лабораторії "Степова Україна - земля козацької слави", що об`єднала істориків, етнографів, фольклористів, народних майстрів, художників Одещини, закоханих в рідний край, його славну історію.
     Змістом творчих пошуків художниці є вивчення і збереження духовної і культурної спадщини українського народу. Її враження від подорожей по колишнім козацьким урочищам та селам Одещини, втілені в її етюдах, замальовках, які дають відчути подих часу і міру своєї відповідальності за збереження кращих надбань історико-культурної спадщини.

Відкриття виставки "Мандруючи Одещиною" відбудеться: 5 грудня о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Музей "Степова Україна" - відділ Одеського історико-краєзнавчого музею.
Експонування виставки: з 5 грудня 2017 р. по 10 березня 2018 р.
Тел. для довідок: 726-26-08; 722-48-67.
















































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр