НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Саратський районний історико-краєзнавчий музей Виставка "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Саратська"

(в рамках обласного проекту "Історія краю у музейних експозиціях")

     Важливим чинником формування національної самосвідомості є знання історії рідного краю, як невід'ємної частини історії всієї країни. Саме з історії рідного краю починається усвідомлення високих понять "Батьківщина", "патріотизм" тощо. Рідний край - це "мала Батьківщина", з якої кожна людина починає свідоме життя і формує власний світогляд.
    Саме про таку землю, багату цікавими, працьовитими людьми і своєю історією, розповідає виставка "Земля Саратська" в рамках обласного проекту "Історія краю у музейних експозиціях", започаткованого Одеським історико-краєзнавчим музеєм.
    Селище Сарата було засноване у 1822 році. Для участі у економічному освоєнні Північно-Західного Причорномор'я, в цю місцевість прибули емігранти - віруючі і побожні люди з бідних районів Південно-Західної Німеччини. За 120 років свого перебування в регіоні, вони створили процвітаючу спільноту, жили в добросусідстві з українцями і молдованами, болгарами і росіянами, євреями... Своїми досягненнями Сарата зобов`язана передусім тому, що її заснували видатні релігійні діячі-реформатори, а церква була її центром і "серцем".
    Приклад життя німців-колоністів дозволяє нашим сучасникам глибше вивчити духовні пошуки прихильників Реформації, їх багатогранну діяльність по створенню поселення нового типу.
    Для більш ніж 4 поколінь німців Бессарабська земля стала Батьківщиною. Тут, у 1922 р. розпочав свою роботу перший історико-культурний музей німецьких колоністів Бессарабії. Це був громадський музей, який існував за рахунок добровільних внесків членів - засновників музейного союзу (115 осіб в перший рік існування). Першим головою був Еммануїл Вагнер, він же і очолював музейну спілку Бессарабії. Вони проводили екскурсії, читали лекції мешканцям бессарабських сіл про значення і роль музею, з історії релігії. Розповідали про засновника Сарати, відомого в Європі протестантського проповідника Ігнаца Линдла - пастора, місіонера, мислителя, прекрасного оратора, про багатого баварського купця Крістіана Вернера - видатного релігійного діяча, справжнього християнина, мецената, який, продавши своє майно у Німеччині, у 1823 р. прибув до Сарати. Але прожив тут не довго, тяжко захворів і через три місяці пішов із життя. У своєму заповіті він весь капітал, який зміг заробити, передав колонії Сарата для будівництва кірхи та школи.
    Одна з яскравіших сторінок історії Сарати - відкриття школи ім. Крістіана Фрідріха Вернера - семінарії, яка принесла селищу славу далеко за межами Бессарабії. Тут готували вчителів для німецьких колоній, писарів, землемірів та архітекторів. Після драматичних подій 1940 р., 93 500 німців було евакуйовано. Музей було вивезено, а частина зібрання потрапила до Аккерманського обласного краєзнавчого музею.
    Існуючий Саратський районний історико-краєзнавчий музей було відкрито 26 червня 1990 р. За цей час, збільшилась експозиційна площа, музей значно збагатився експонатами, оформлення 6-ти залів проходило на науковій основі.
    Тепер, фонди музею складають 708 одиниць збереження. Щороку поступають нові експонати. Так, у 2015 р. до музею надійшло 110 експонатів, із них 95 - оригінальні. В перспективі - відкриття нових розділів, які познайомлять з історією сіл на Саратщині, доповнення експозиції новими матеріалами періоду життя німців-колоністів, єврейської громади, Дунайського козацтва тощо.

Відкриття виставки "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Саратська" відбудеться: 24 жовтня 2017 р., о 13.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Виставкова зала (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки: з 24 жовтня по 21 листопада 2017 р., щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні - четвер, п'ятниця.
Тел. для довідок: 722- 48 -67; 726-26-08.




























































































































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр