НОВИНИ



Виставка "Геноцид проти ромів - пам'ятай, щоб протистояти"


    З 18 листопада по 14 грудня 2016 р., у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею експонується виставка "Геноцид проти ромів - пам'ятай, щоб протистояти", організована Інститутом "Більдунгсверк фюр Фріденсарбайт" (м. Берлін, Німеччина) та Благодійним фондом "Планета Добрих Людей" (м. Одеса), яка розповідає про долю ромів, депортованих до Трансністрії - румунської окупаційної зони, 1942-1944 рр.

    Понад 25 тис. румунських ромів під час Другої світової війни були депортовані до Трансністрії - румунської окупаційної зони між Дністром і Бугом. Умови життя були вбивчими, і як наслідок, приблизно половина депортованих загинула.

    У співпраці з організаціями меншин ромів з Німеччини, України, Молдови і Румунії, в рамках проекту "Геноцид проти ромів: Пам'ятай, щоб встояти", було проведено опитування живих свідків геноциду, а також науковців, політиків, представників громадськості та медіа. В рамках дослідження, було визначено місця пам'яті в цих чотирьох країнах.

    По результатам проведеного дослідження, була створена виставка "Геноцид проти ромів - пам'ятай, щоб протистояти", яка буде демонструватися у м. Одеса (Україна), м. Бухарест (Румунія), м. Кишинів (Молдова), м. Берлін (Німеччина). Кожне відкриття виставки буде супроводжуватися заходами, а саме, доповідями науковців по цій темі, зустрічами з очевидцями. Діяльність учасників проекту супроводжувалася відеофіксацією, частина матеріалів якої, буде демонструватися під час відкриття виставки.

    Додатково виставка буде викладена в Інтернет.

    Мета виставки: нагадати про долю ромів, які під час Другої світової війни, перебували під владою Румунії, не дати забути історичні події тих років. Спогади про геноцид сприятимуть формуванню у суспільстві настрою проти расистської дискримінації.

    Учасники проекту, мають надію, що проведена ними робота, допомогла виявити нові історичні факти, наблизитися до історичних процесів, ще раз нагадати про злочинну сутність нацизму та вшанувати пам'ять про безвинно загиблих жертв нацизму.

    Вхід на виставку безкоштовний.

Відкриття виставки "Геноцид проти ромів - пам'ятай, щоб протистояти" відбудеться: 18 листопада 2016 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Виставкова зала (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки з 18 листопада по 14 грудня 2016 р., щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні - четвер, п'ятниця.
Тел. для довідок: 726-26-08; 722-84-90.




















           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр