НОВОСТИ


"Пласт" - відродження традицій"

    26 червня в експозиції музею "Степова Україна" (вул. Ланжеронівська, 24а) відкрилася виставка "Пласт" - відродження традицій".
    На початку ХХ ст. склалася система виховання підростаючого покоління, на основі якої сформувався цілий рух - скаутінг. Засновником його є британський громадський діяч, лорд Роберт Баден-Пауелл.
    Українська скаутська організація "Пласт" була започаткована у 1912 р. за ініціативою доктора Олександра Тисовського, при підтримці викладачів українських гімназій у Львові. Вони шукали нові форми патріотичного виховання молоді. "Пласт" узяв за основу принципи скаутінгу, враховуючі ментальність, звичаї та традиції українського народу. Саме слово "пластун" - це аналог англійського "скаут" - розвідник.
    "Пласт" мав і має за мету підготовку підростаючого покоління до життєвих труднощів, прищеплення йому почуття власної гідності, самостійності і водночас дисципліни, розвиток соціальної активності молоді, свідомого служіння Вітчизні.
    Відроджений у 1989 році "Пласт" важливим аспектом своєї діяльності вважає обєднання дітлахів, молоді та людей старшего віку, що забезпечує передачу життєвого досвіду та зв'язок поколінь.
    Головними формами діяльності цієї організації є заняття з малими групами дітей задля отримання різноманітних практичних знань та виїзди на природу - прогулянки, походи, табірне життя. Важливим фактором формування соціально активної особистості стає поступове навантаження дітей обовязками у процесі виборів керівництва груп та визначення ступеню відповідальності їх членів.
    "Пласт" - одна з найчисленніших молодіжних організацій нашої Батьківщини, нараховує у своїх лавах 10 тисяч членів, має 140 місцевих осередків у всіх областях України, зокрема на Одещині.
    На загальнодержавному рівні "Пласт" представляє Крайова Пластова Старшина та Крайова Пластова Рада, які обираються на з'їзді. Існує також чітка система підготовки вихователей, навчання організаторів таборів, оволодіння методикою проведення занять. "Пласт" видає методичний журнал "У дорогу", журнали "Пластовий шлях", "Юнацтво", газету "Пласт - Українськи скаутінг", має свою символіку, відзнаки, форму.
    Про це розповідають матеріали виставки, які зберігаються у фондах Одеського історико-краєзнавчого музею та надані Одеською округою "Пласту" - Української скаутської організації.



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр