НОВИНИ



Виставка "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Аккерманська"

(в рамках обласного виставкового проекту "Історія краю у музейних експозиціях")


      Український народ сповнений духом культурного відродження. Це проявляється, зокрема, у прагненні мільйонів людей якомога більше взнати про свою родину, своїх предків. І одним із засобів пізнання власного минулого є створення і робота музеїв, які є духовною скарбницею, як для кожного жителя міста чи села, так і населення вцілому.
      З 11 жовтня по 10 листопада 2016 р. у Виставковій залі Одеського історико- краєзнавчого музею буде працювати виставка "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Аккерманська", яка представляє районний Народний історико-краєзнавчий музей Білгород-Дністровського району.
     Це вже восьма виставка в рамках обласного проекту "Історія краю у музейних експозиціях", запровадженого Одеським історико-краєзнавчим музеєм.
     Засновником і директором районного Народного історико-краєзнавчого музею Білгород-Дністровського району є вчитель географії Шабської школи №1 Людмила Вікторівна Чекмарьова. Спочатку це був музей історії с. Шабо, відкритий 9 травня 2000 р. За активну просвітницьку, дослідницьку роботу у 2004 р. музею було присвоєно звання "Народний". Потім, відповідно до рішення сільської ради, у 2005 р. була отримана згода на створення районного Народного історико-краєзнавчого музею Б-Дністровського району, який запрацював у новому статусі вже у 2006 р.
     У музейній колекції нараховується більш ніж 2 463 предметів основного фонду.
     Представлена експозиція музею відображає історію с. Шабо та Бессарабського краю і розміщена в 3-х залах.
     Перша - "Історія заселення краю". Тут відвідувачі звертають увагу на експонати, які розповідають про заселення Бессарабської землі кріпаками з різних земель України, Молдавії, Росії. Не залишають байдужими і історичні відомості про німецьких колоністів та швейцарських виноробів, які внесли значний вклад у розвиток виноградарства і виноробства в с. Шабо. Сьогодні традиції виноробства продовжує ТОВ "Промислово-торговельна компанія Шабо", високоякісні вина якого визнані переможцями багатьох обласних і міжнародних конкурсів, про що і розповідає окремий розділ експозиції.
     Особливою гордістю музею є документи, які свідчать про перебування в с. Шабо О. Пушкіна (1821), Л. Українки (1888), М. Горького (1891-1898), М. Лисенка (1888), М. Комарова (1888), М. Коцюбинського (1892), правнука засновника колонії В. Л. Шанцер.
     Друга - "Зала бойової слави", розповідає про героїзм мешканців села та району у Другій світовій війні 1939-1945 рр. Тут представлено багато фотографій, документів, речей учасників бойових дій, Героїв Радянського Союзу.
     Третя зала присвячена "воїнам-інтернаціоналістам", учасникам Афганської війни, героям АТО. Збираються та досліджуються матеріали, які відображають сьогодення краю і стануть основою для відкриття ще одного розділу експозиції - "Сучасна історія краю".
     На базі музею створено гуртки: "Юні музеєзнавці" (учні 7-8 кл.), група "Пошук" (9 кл.), "Юні волонтери" (5-6 кл.), які проводять дослідницьку, пошукову, просвітницьку роботу. Вихованці гуртків є учасниками районних, обласних, Всеукраїнських історико-краєзнавчих експедицій: "Шляхами подвигу і слави", "Моя земля - земля моїх батьків".
     Історією краю цікавляться не тільки мешканці с. Шабо і району, а й туристи, які відвідують Бессарабський край, гості з різних областей України та іноземці.
     Музей плідно співпрацює з районною газетою "Слово Придністров`я", на сторінках якої можна ознайомитися з цікавими, яскравими заходами, які проводить музей.

Відкриття виставки "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Аккерманська" відбудеться: 11 жовтня 2016 р., о 13.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Виставкова зала (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки з 11 жовтня 2016 р. по 10 листопада 2016 р., щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні - четвер, п'ятниця.
Тел. для довідок: 49-69-31; 722-48-67
































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр