НОВИНИ



Виставка "Військова рада Одеського оборонного району у 1941 році"
(до 75-ї річниці початку героїчної оборони Одеси)


     5 серпня минає 75 років з початку 73-денної героїчної оборони Одеси 1941 р. Тяжке становище, яке склалося в результаті перших п'ятнадцяти днів боїв під Одесою гостро поставило питання про організацію керівництва обороною.
    19 серпня 1941 р. була отримана директива Ставки Верховного Головнокомандування, у відповідності з якою створювався Одеський оборонний район (ООР). До його складу включались сили Приморської армії, Одеської військово-морської бази та передані їй кораблі Чорноморського флоту. Одночасно всі сили і засоби ООР підпорядковувались Військовій раді Чорноморського флоту. Вищим та єдиним органом командування на одеському плацдармі стала Військова рада оборонного району.
    Це було своєчасне і вкрай необхідне рішення. Приморська армія була відрізана від основних сил Південного фронту. Командуванню фронтом дуже важко було керувати військами, які обороняли обложену з суші Одесу.
    Утворенням Одеського оборонного району, з підпорядкуванням Чорноморському флоту, була створена єдина система керівництва обороною, яка дозволила краще використовувати, для потреб фронту, місцеві можливості та резерви, чіткіше налагодити взаємодію усіх родів військ.
    Командуючим військами оборонного району було призначено командира Одеської військово-морської бази контр-адмірал Г.В. Жуков. До складу Військової ради ООР увійшли дивізійний комісар Ф.М. Воронін (від Приморської армії), перший секретар Одеського обкому КП(б)У О.Г. Колибанов, бригадний комісар І.І. Азаров (від Чорноморського флоту). Заступниками командуючого ООР стали: по сухопутним військам - генерал-лейтенант Г.П. Софронов, по обороні з моря - контр-адмірал І.Д. Кулішов, по військово-повітряним силам - комбриг В.П. Катров, помічником з інженерної оборони - генерал-майор О.Ф. Хрєнов. Штаб оборонного району очолив генерал-майор Г.Д. Шишенін.
    Представлені на виставці документи, фотоматеріали та об'ємні експонати із фондів Одеського історико-краєзнавчого музею показують діяльність членів військової ради Одеського оборонного району під час оборони Одеси з 19 серпня по 16 жовтня 1941 р. Мобілізація всіх сил і засобів ООР на захист міста, організація виробництва військової продукції на підприємствах, розробка плану комбінованого удару 22 вересня 1941 р., який увійшов в історію як Григорівський десант, евакуація військ Приморської армії в ніч з 15 на 16 жовтня 1941 р. на Кримський півострів - це далеко не повний перелік внеску цих достойних вшанування людей в оборону міста Одеси.

Відкриття виставки «Військова рада Одеського оборонного району у 1941 році»: 3 серпня 2016 р., о 14.00, за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування виставки: з 3 серпня по 3 вересня 2016 р. щоденно, з 11.00 до 18.30, вихідний день - субота.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.
























           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр