НОВИНИ



Виставка військової мініатюри "ТРАГЕДІЯ ЛІТА 1941 РОКУ"

(до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні)


    75 років тому, 22 червня 1941 року збройні сили нацистської Німеччини та її союзників вторглися в Україну, Білорусію, Молдову, Прибалтику, які входили до складу СРСР. Почався вирішальний етап Великої війни 1939-1945 рр. Війська Червоної армії, які не були приведені у бойову готовність опинилися у важкому стані, несли великі втрати, але показали дивовижну стійкість бійців та командирів. Були й виключення, до яких відноситься несподівана для ворога операція 9-ї ударної армії. В результаті було захоплено плацдарм 70 км вглиб румунської території, а ворожі війська були затримані на вихідних рубежах до 1 липня 1941 р.
     Ці сповнені гіркоти та героїзму дні прикордонної битви, з котлами оточення, втратами сотен тисяч бійців, вимушеного відступу частин Червоної армії, зображені в композиціях військової мініатюри у масштабі 1:35, що розкривають події червня-липня 1941 р. на Західному, Південно-Західному та Південному фронтах. Особливу увагу приділено проведенню контрударів силами семи моторизованих і танкових корпусів Червоної армії у районі Кишинева, Львова, Дубна, на захід від Мінська. Незважаючи на кількість і якісну перевагу танків середнього й важкого класів, хоробрість та самовідданість бійців, корпуси були розбиті, що призвело у подальшому до дефіциту бронетехніки у діючих частинах і з'єднаннях до кінця 1942 р.
    Проте спротив ворогу міцнів з кожним днем. Це був початок довгого шляху до перемоги над нацистами.
    На виставці "Трагедія літа 1941 року", яка експонуватиметься на Меморіалі героїчної оборони Одеси (вул. Дача Ковалевського, 150) - філії Одеського історико-краєзнавчого музею, представлені 23 композиції військової мініатюри, створені одеським моделістом Валерієм Овдіним та старшим науковим співробітником музею Василем Прокоф'євим.
    Експозиції військової мініатюри, які вже стали традицією Одеського історико-краєзнавчого музею, мають великий вплив передусім на школярів, підлітків та відвідувачів музею різного віку, що сприяє більш глибшому вивченню історію рідного міста-героя та України.

Відкриття виставки "Трагедія літа 1941 року": 22 червня 2016 р., о 12.00, за адресою: вул. Дача Ковалевського, 150,
Меморіал героїчної оборони Одеси (філія Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки: з 22 червня по 22 липня 2016 р., щоденно з 10.00 до 17.30, вихідні дні: понеділок, п'ятниця.
Довідки за тел.: 746-72-29; 726-26-08.




           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр