НОВИНИ



Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Нове дихання стародавніх ремесел"

(майстри П.В. Глєбов, В.С. Лашкул)


    Ще в давні часи такі види ремесел як плетіння, вишивання, різьблення, гончарство, ткацтво, валяння, будучи вкрай необхідними в побуті, в руках умільців ставали мистецтвом. З кращими зразками творчості митців Одещини відвідувачі етнографічного відділу ОІКМ музею "Степова Україна" знайомляться на виставках. Аура музею дозволяє відволіктися від будення й поринути у світ творчого натхнення і спокою.
    Виставка "Нове дихання стародавніх ремесел" є цьому підтвердженням і знайомить з роботами прекрасних майстрів П.В. Глєбова і В.С. Лашкул, які продовжують традиції народного мистецтва.
    Історія робіт на деревині не менш давня, ніж історія кераміки. Техніка обробки деревини була доволі різноманітна: видовбування, вирізування, розпис, випалювання тощо. Сучасні майстри художнього дереворізьблення охоче виготовляють традиційні декоративно-ужиткові речі: мисники, вази, тарелі, ложки, баклаги, свічники, ковші, бандури, сопілки, дитячі колиски, іграшки, кубки, стільці, сувеніри.
    Більше 20 років займається різьбою на деревині Петро Васильович Глєбов, за фахом - будівельник. Першим зразком його роботи була маска індіянця, яку він зробив з куска березового стовбура. Натхнений успіхом, спробував зробити інші маски, потім скульптури. Так вдома з`явилися дерев`яні фігурки, яких у Петра Васильовича більше 130. Для своїх робіт він використовує м`яке дерево - липу, осину, сухий тополь.
    Фігурки з коренів - особлива сторінка творчості майстра. У вільний час, захопившись коренепластикою, П. В. Глєбов стає членом міського клубу творчості і учасником багатьох виставок. З`являються дипломи, нагороди.
    Не менш цікава історія виникнення ще одного ремесла - це валяння вовни, яке бере свій початок в 5-6 тис. до н. е. Вовна - матеріал, з якого можна виготовити повсть. Валяння - особлива техніка рукоділля, у процесі якої з вовни створюється малюнок на тканині або повсті, об'ємні іграшки, панно, декоративні елементи, предмети одягу або аксесуари, прикраси. Тут поєднуються різні елементи: валяння, шиття, вишивка, аплікація.
    Такі вироби створює і допомагає пізнати секрети майстерності їх виготовлення, старший науковий співробітник Одеського історико-краєзнавчого музею Віолетта Сергіївна Лашкул, художник - декоратор, арт-терапевт, психолог.
    Свою освіту Віолетта Сергіївна отримала в Санкт-Петербурзі за фахом художник народних розписів, викладач образотворчого мистецтва. Подальше навчання дозволило розробити авторський курс психології "Арт-терапія", як інструмент допомоги у вихованні дітей, їх адаптації в навколишнє середовище. Екологічність вовни, продукту традиційного для нашого регіону, а також інші її унікальні якості, стали пріоритетними для вибору основи "Арттерапевтичної ляльки". Розроблений Віолетою Сергіївною майстер-клас "Арт-терапія предків", робота в області музейної педагогіки дає їй можливість глибше розкривати тему народної творчості, на прикладі колекції музею "Степова Україна", а також робіт сучасних художників, які демонструються в Виставковому залі нашого музею.
    Робота з об'ємною іграшкою допомагає розвинути увагу, творчі здібності, почуття форми і кольору, точність і акуратність, працьовитість. І сьогодні, в епоху комп'ютерних технологій, кращим другом для багатьох дітей залишається іграшка - надійна супутниця в пізнанні світу, хранителька секретів, улюблениця всієї родини.
    В рамках відкриття виставки В.С. Лашкул проведе практичне заняття з техніки валяння вовни.

Відкриття виставки "Нове дихання стародавніх ремесел" відбудеться: 8 червня 2016 р. об 11.00, за адресою: вул. Ланжеронівська 24-а,
Музей "Степова Україна" (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею)
Експонування виставки: з 8 червня 2016 р. по 8 лютого 2017 р.
Тел. для довідок: 49-69-31; 726-26-08




















































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр