НОВОСТИ


Виставка "Взяв би я бандуру…"

    20 травня о 12.30 в Музеї "Степова Україна" (вул. Ланжеронівська, 24-а) відкрилася Виставка "Взяв би я бандуру…"
    Бандура або кобза - старовинний український національний струнно-щипковий музичний інструмент, на якому виконувались народні пісні, думи. Кобзарі були творцями славнозвісних дум та історичних пісень, що відображали найважливіші події життя українського народу впродовж багатьох століть і закликали його на боротьбу проти поневолювачів. Сюжети дум та пісень про боротьбу проти напасників стали важливими історичними джерелами, створеними кобзарями - безпосередніми учасниками подій - під час походів та після них. Героями творів кобзарів ставали улюблені в народі історичні постаті: Самійло Кішка, Байда, Маруся Богуславіка, Богдан Хмельницький, Петро Сагайдачний, Іван Богун... Безіменні народні співці передавали з покоління в покоління своє мистецтво, яке виховувало в народу патріотизм, почуття народної гордості, високу духовність. недаремно Тарас Шевченко, який зізнавався, що як поет зростав на думах та піснях кобзарських, з поваги до цих народних співців назвав збірник своїх творів "Кобзарем".
    Кобзарів називають народними співцями, виразниками мрій і прагнень простих людей, їхніх ідеалів і естетичних смаків. З князівських часів дійшло до нас ім`я Мануйла, "певца гораздого". У Галицько - Волинському літописі згадується, що у 1240 році жив і творив при дворі галицького архієпископа співець Митуса. Зображення кобзи - бандури відомі з ХІІ століття. Особливого розвитку набуло кобзарське мистецтво на Полтавщині, яка дала світу Остапа Вересая, Самійла Яшного, Михайла та Івана Кравченків. Їхні кращі традиції запозичив і гідно проніс через усе життя уродженець Великої Багачки Федір Кушнерик.
    На виставці "Взяв би я бандуру" представлені унікальна бандури ХІХ ст., картина "Козак Мамай", ноти та слова народних пісень, "Полный сборник Малороссийских народных песен", листівки з ілюстраціями до народних пісень, виконані А. Ждахою, "Кобзар" Т. Шевченка різних років видання та інші експонати.



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр