НОВИНИ



"Трагедія людства - Чорнобиль"

(до 30-х роковин аварії на ЧАЕС та Чорнобильської катастрофи)

    Тридцять років тому, у далекому куточку українського Полісся сталася трагедія, масштаби якої й дотепер остаточно не визначені, а наслідки не прораховані.
    26 квітня 1986 р. на Чорнобильській атомній електростанції, у результаті порушення норм експлуатації, технічно недосконалі конструкції IV енергоблоку АЕС, не витримали напруги, можливо підсиленої землетрусом. Два послідовні вибухи, розростання пожежі, що супроводжувалися викидом у атмосферу радіоактивних матеріалів, поставило людство на межу ядерної катастрофи. Смертоносна хмара пронеслася над Східною Європою, Скандинавським півостровом, Британськими островами й досягла Північної Америки. Радіоактивними нуклідами було забруднено більше ніж 145 тис. кв. км. території України, Білорусії, Росії з 5 тис. міст та сіл, населенням 2,4 млн.
    Замовчення владою СРСР реальних розмірів аварії, збільшило кількість постраждалих до 5 млн. чоловік, серед них 600 тис. дітей - людський рахунок Чорнобиля, який дедалі зростає.
    Величезних втрат було завдано довкіллю: мертві ліси, загиблі звірі й птахи, зараження землі та води утворило навколо ЧАЕС мертву зону, жити у якій буде неможливо протягом багатьох десятиліть.
    Виселення з зони 346 тис. чоловік призвело до гуманітарної катастрофи, було втрачено цілий пласт культури поліщуків.
    На боротьбу з лихом піднялися кращі представники народу. Люди різних національностей "...вступили в бой с невидимой смертью". Серед них були пожежники, бійці цивільної оборони, військовослужбовці, міліціонери, будівельники, лікарі, вчені, адміністратори...
    У 1986-1988 рр. у ліквідації наслідків катастрофи прийняло участь близько 600 тис. чоловік. З перших днів до протиаварійних робіт залучилися наші земляки, вихідці з усіх районів Одеської області. До підрозділів Одеського механізованого полку цивільної оборони було призвано із запасу 14 тис. чоловік.
    Третина ліквідаторів отримали підвищені дози опромінення, геройська гибель у боротьбі з ядерною стихією, передчасна смерть від тяжкої хвороби склали їх жертовний внесок на вівтар перемоги.
    Всі ці великі втрати, муки постраждалих від катастрофи, чисельність яких тільки в Україні досягає 2,2 млн., стали відомими завдяки мужності й професіоналізму журналістів, фотокореспондентів, громадянської позиції митців, привернули увагу світового співтовариства, обумовили міжнародну допомогу від урядів країн, благодійних фондів, громадських об'єднань, окремих громадян.
    Зусиллями керівництва України, Білорусії, Росії, протягом 1990-х - 2000-х рр., було закладено законодавчу базу для вирішення комплексу проблем, пов'язаних з Чорнобильської трагедією. Були розроблені загальнодержавні і регіональні програми відродження екології, захисту культурної спадщини, підтримки ліквідаторів та їх родин, піклування про постраждале населення, увічнення пам'яті загиблих. У перше десятиріччя ХХІ століття, моніторинг стану довкілля у Чорнобильській зоні дав можливість для обговорення українським політикумом та й усім суспільством подальшої долі земель, опалених чорною зіркою "Полин".
    Малим внеском у нелегку, але шляхетну справу вирішення Чорнобильської проблеми, стало створення у 2011 р. виставки "Трагедія людства - Чорнобиль". Вона була побудована на основi документiв, фотографiй, друкованих видань, креслень, релiквiй учасникiв лiквiдацiї аварiї на Чорнобильськiй АЕС, художнiх робiт, iнформацiйних матерiалiв з зiбрання Одеського iсторико-краєзнавчого музею, Mузею Oдеської обласної громадської органiзацiї "Асоцiацiя вдови Чорнобиля", Музею Пiвденного оперативного командування, Одеської облаcної унiверcальної бiблiотеки ім. М. Грушевського, Асоцiацiї ветеранiв Головного управлiння Мiнiстерства з надзвичайних справ України в Одеськiй областi, Українського ядерного товариства, та наданих окремими учасниками подій, художниками С. Крижевською та Ю. Письмаком.
    До 30-рiччя з дня аварiї на ЧАЕС виставка доповнена матеріалами, зокрема, про учасникiв випробувань на ядерних полiгонах СРСР у рiзнi роки, які мешкають в Одесi. Пам'ять про одеситiв - жертв Чорнобиля та "атомних ветеранiв" увiчнена в меморіальному комплексі у Одесi.
    Музейні працівники вдячні керівництву, співробітникам та членам Одеської обласної ради, Одеської обласної державної адміністрації, працівникам та ветеранам Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій, представникам науково-просвітніх та освітніх установ, членам громадських організацій та об'єднань, всім добрим людям, які прилучилися до здійснення цього проекту.

Відкриття виставки "Трагедія людства - Чорнобиль": 14 квітня 2016 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а, Виставкова зала Одеського історико-краєзнавчого музею.
Експонування: з 14 квітня по 2 травня 2016 р., щоденно, з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця,
Тел. для довідок: (048) 726-26-08, 722-48-67.




















           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр