НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Миколаївський обласний центр німецької культури

"У корінні наша сила"


(з історії родини Шардт)


    Сімейний архів... нажаль, сьогодні дуже мало родин, які зберігають свою історію та життєві пригоди. Але за цими словами криються людські долі. Це пам'ять про тих, хто були нам найдорожчими, про їх маленькі і великі перемоги, їх спогади про ті часи, події - веселі і сумні, про все те, що ми називаємо нашим корінням, нашою силою, все, що дає нам змогу розуміти життя, продовжувати традиції свого роду, дає досвід, силу і наснагу жити і пам`ятати. Кожна людина має знати своїх пращурів, імена дідів та прадідів. Історія роду, яку можна зберегти у спогадах та документах, - це частина історії нашої Батьківщини. В наш час питання збереження знань про своє коріння є дуже важливим. Щоб не перервався зв'язок поколінь і зберігалась сімейна пам'ять, кожна людина має збирати та берегти унікальну історію своєї сім'ї. Адже наша сила в нашій історії та історії нашого роду.
    Виставка розташована в музеї "Степова Україна", який є відділом Одеського історико-краєзнавчого музею, та має символічну назву "У корінні наша сила" (з історії родини Шардт). Це вже не перша виставка, яка присвячена історії німців на Одещині. Наприкінці весни 2015 р., музей вже знайомив мешканців і гостей краю з цією сторінкою історії нашої Батьківщини. Шанувальники старожитностей були дуже зацікавлені унікальністю документів.
     На виставці представлені матеріали з приватної колекції чудової людини - Ангеліни Сергіївни Шардт, члена президії Ради німців України, Віце-президента Асоціації німців України і арт-директора Ради німців України, які розповідають про історію її сім'ї. Експонати виставки дозволяють мешканцям та гостям міста ознайомитись з архівними матеріалами та сімейними реліквіями, з життєвим шляхом родини декількох поколінь. Зацікавленість викликають документи, фотографії різних часів, вітальні картки, альбоми з віршами та присвяченнями, поштовими марками, особисті речі, "бабусині" вишиті серветки, столові прибори, маленькі фаянсові статуетки, килими тощо. Вражає авторська майстерність та краса представлених робіт.
    Познайомитись з історико-культурною спадщиною цієї родини, це трохи наблизитись до історії німців України, які прийшли до Причорноморського краю ще на початку ХІХ ст.
     "Тремтіти, говорити, шепотіти", - таку назву має музичне ессе одного із сучасних українських композиторів, яке присвячено спогадам про родину. Так, мабуть і експозиція виставки викликає душевний трепіт. Кожен відвідувач поринає у спогади про своїх близьких і рідних. РОДИННА гордість, інтерес до свого родоводу - все це гілки одного дерева. Неможна жити і не пам'ятати свого роду, тож, ніжно зберігаємо в своїх серцях історію своєї родини - в цьому наша сила!

Відкриття виставки "У корінні наша сила": 11 березня 2016 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Музей "Степова Україна" (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки: з 11 березня 2016 р. по 10 червня 2016 р., щоденно, з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.
























           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр