НОВОСТИ


Виставка "Народна іграшка"

    Напевно, скільки існує Світ, діти в ньому граються іграшками. У всіх народів існують прості у виконанні ляльки-мотанки, вузлові ляльки, ляльки з ниток, трави, соломи, тканин та ін. В давні часи вони були не лише іграшками, без них не обходилося майже жодне свято. З ними розігрували різдвяні вистави, зустрічали весну, святкували завершення жнив. Лялька, яка знаходилася в домі, уособлювала його дух, була його Берегинею, захищала, допомагала мешканцям, створювала неповторну атмосферу житла.
    В Україні поширеними були також і керамічні іграшки: свищики, "монетки" (мініатюрні зразки всіх видів гончарного посуду), різноманітні скульптурки. Простота форм і невигадливий декор народних іграшок із глини свідчать про давність їх походження. І, водночас, народна іграшка емоційна, не позбавлена вигадливості її творців.
    При створенні нових зразків декоративного мистецтва, митці і нині звертаються до давніх народних виробів, знайомлячи і нас з традиціями, відкриваючи ворота до таємничих знань. Такими майстрами є Т. М. Тихомирова, О. І. Гаркавченко, та С. О. Пташенчук, чиї роботи представлені на виставці "Народна іграшка", що відкривається 27 травня 2015 р. у "Музеї "Степова Україна" ОІКМ.
    Широко відомі на Україні і за кордоном роботи учнів прекрасного педагога дитячої художньої школи ім. К.К. Костанді, людини щедрої душі і серця Т.М. Тихомирової - викладача малюнку, живопису, композиції, члена Національної Спілки художників України, методиста обласного методичного центру з питань методики викладання образотворчих дисциплін, автора Всеукраїнської програми з малюнку, живопису, композиції та скульптури. Свою педагогічну діяльність Тетяна Миколаївна розпочала ще в 1973 році. Результат цієї копіткої праці - презентації робіт її вихованців в Японії, Фінляндії, Франції, Греції, Польщі, Німеччині. Окрім цього, Тетяна Миколаївна виступає організатором та учасником, як персональних виставок, так і виставок, підготовлених спільно зі своїми учнями - членами Національної Спілки художників України.
    На даній виставці експонується народна лялька - мотанка. Виготовлена із клаптиків натуральної тканини вона дає дуже природне, приємне на дотик, відчуття. Народна лялька на перший погляд проста й непомітна, але вона прекрасна в особистій гармонійності і досконалості форм.
    Художник-кераміст Олександр Іванович Гаркавченко навчався гончарству та ліпленню з глини в народних майстрів з Опішні, декоративно-станковому розпису, характерному для Північного Причорномор'я, - у заслуженого майстра народної творчості Р. М. Палецького. Займаючись педагогічною діяльністю, він передавав набуті навички своїм учням у художніх класах різних творчих шкіл. Нині О. І. Гаркавченко - керівник студії "Батьки та діти", яка практикує ліплення з глини, розпис, вивчення традицій і символів у дусі національної культури.
    Серед його учнів Сергій Олександрович Пташенчук - стипендіат обласної премії ім. Р. Палецького. Закінчивши у 2007 р. художньо-графічний факультет Південноукраїнського педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського, молодий, талановитий вчитель образотворчого мистецтва присвячує себе роботі з дітьми і очолює керамічний гурток спочатку при Центрі дитячої та юнацької творчості, а потім керує гуртком " Этніка" в Будинку культури с. Крижанівка Комінтернівського району. Сьогодні він і його талановиті вихованці є учасниками багатьох районних, всеукраїнських та міжнародних виставок. Їх роботи експонувалися у Національному музеї народної архітектури і побуту України с. Пирогово - "Дні гончарства і ковальства", на ярмарці робіт майстрів "Гончарний всесвіті в Опішні", на виставці в музеї Івана Гончара, при проведенні дитячого фестивалю "Орелі" (м. Київ) і т.д. Підтримує захоплення Сергія Олександровича його дружина і син, які теж займаються гончарством.
    Іграшки, представлені на виставці, - унікальний вид рукотворного мистецтва, яскраві свідчення продовження народних традицій, витоки яких знаходяться у глибині віків. Тож щиро запрошуємо у світлий, сонячний, казковий світ дитячих мрій, світ народної іграшки, створений талановитими митцями.

Відкриття виставки "Народна іграшка": 27 травня 2015 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а, у Музеї "Степова Україна" (відділі Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки - з 27 травня 2015 р. по 03 лютого2016 р., щоденно, з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.


























           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр