НОВОСТИ


Виставка "Весільний обрядовий одяг та рушники" (з особистої колекції Оксани Шевчук)


    До глибокої старості чоловік і дружина згадують урочистий і веселий день, коли народилася їхня сім'я. А як відбувалися весільні урочистості у старовину? Які події передували цим урочистостям і розгорталися навколо них?
    Українське весілля - від неділі до неділі ("щоб усі люди погледіли"), і підготовка до нього була багата обрядами і ритуалами, під час яких неможливо було обійтися без рушника. Його подавали старостам, ним перев'язували весільний поїзд, молоді ставали на рушник під час вінчання і т. д. Велике значення для молодих мав обрядовий одяг. Та й не дивно, адже і сьогодні при підготовці до весілля на першому місці стоїть вибір вбрання наречених.
    Саме тому, з метою формування у молоді розуміння нерозривного зв'язку минулого, сучасного і майбутнього, залучення широкого кола відвідувачів до знайомства з народними традиціями, культурою рідного краю, працівники музею "Степова Україна" ОІКМ підготували виставку весільного обрядового одягу та рушників з колекції Оксани Володимирівни Шевчук - наукового співробітника, провідного методиста музею традиційного народного мистецтва Одеського обласного центру української культури. Вона є автором ідеї та незмінним керівником Всеукраїнського семінару-практикуму "Зрима пісня", який проходить з 2004 р., з питань символіки та семантики в українській культурі. Неодноразово була керівником науково-пошукових експедицій по Одеській області та входила до складу обласних комісій, з метою дослідження стану народних ремесел в і збору експонатів.
    О.В. Шевчук - автор декількох методичних розробок з питань відродження народної культури і забутих ремесел: "Моя сорочка шита красним шовком", "Живі барви", "І на тім рушничкові…", за які має авторські свідоцтва. Останньою ґрунтовною роботою автора є книга "Від бабусиної скрині до шафи-купе", про традиційний та сучасний народний одяг, основи його стилізації, енергетичний вплив на людину, символіку вишивки, написів, декору, присутніх в одязі та інші цікаві питання, представлені з точки зору духовної науки.
    Оксану Володимирівну неодноразово запрошували до приватних шкіл, училищ та інших учбових закладів з тематичними лекціями та приватною пересувною виставкою. Вона проводить активну просвітницьку діяльність, її ідеї не залишають байдужими, змушують замислитись, допомагають відчути необхідність збереження та відновлення народних традицій.

Відкриття виставки "Весільний обрядовий одяг та рушники": 18 березня 2015 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а, Музей "Степова Україна" (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки - з 18 березня по 18 червня 2015 р., щоденно, з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця.
Тел. для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.















           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр