НОВОСТИ


Виставка "Вічна пам'ять героям"

(до 70-ї річниці з дня визволення України від фашистських загарбників)

     Після оточення фашистських військ під Сталінградом, в листопаді 1942 р. почалося звільнення території України. Першим було звільнено с. Півневка Ворошиловградської області (нині Луганська). З перемоги в Курській битві в 1943 р., почалося масове вигнання фашистських загарбників з Лівобережної України. До кінця вересня було завершено розгром гітлерівців на Донбасі. В результаті успішного завершення битви за Дніпро, після здобуття 6 листопада 1943 р. міста Києва, почалося звільнення Правобережної України.
     20 жовтня 1943 року фронти, що звільняли нашу землю, отримали нові назви - Українські. Всього було сформовано 4 фронти, що брали участь в остаточному визволені України. I-й Український фронт було створено в результаті перейменування Воронежського, II-й - Степового, III-й - Південно-Західного, IV-й - Південного фронту.
     Майже два роки продовжувалася битва за Україну, яка складалася із серії компаній, операцій, боїв... Тисячі убитих залишилися в землі... Тисячі, зневажаючи смерть, з честю виконали обов'язок воїна, громадянина, примноживши подвигом і беззавітною хоробрістю славу свого народу, славу Батьківщини.
     На матеріалах цієї виставки показано подвиг народу, який відстояв нашу країну в 1941 році, звільняв у 1944 році, через долі конкретних людей. Життя кожного з них - це штрих до героїчної історії України. М. П. Пухов, командував 13 Армією, що входила до складу І Українського фронту; підполковник медичної служби В. Б. Коган, очолив госпіталь для легкопоранених (ГЛР) №2667; О. Л. Ноццоліні, пройшла свій бойовий шлях ординатором І хірургічного відділення того ж госпіталю. Всі вони брали участь в Київській, Житомирсько-Бердичівській, Рівно-Луцькій, Львівсько-Сандомірській та інших військових операціях.
     Виставка побудована на матеріалах, що зберігаються у фондах Одеського історико-краєзнавчого музею. Це фотографії, посвідчення, нагородні документи, спогади, листи, довідки, побутові предмети періоду Великої Вітчизняної війни (1941-1945 рр.). Нашим сучасникам надається можливість ознайомитися з матеріалами про героїв "давно отгремевшей войны".

Відкриття виставки "Вічна пам'ять героям": 27 жовтня 2014 р., о 14.00 за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування виставки: з 27 жовтня по 27 листопада 2014 р. щодня, з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця.
Телефон для довідок: 726-26-08, 722-84-90.










           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр