НОВОСТИ


Виставка
"Єднання"

Лариса Дем'янишина (м. Южне)

    З 29 травня по 26 червня 2014 р., у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею експонуватиметься виставка живопису і графіки Лариси Дем'янишиної під назвою "Єднання".
    Лариса Семенівна Дем'янишина народилася у 1965 р. на Буковині. Фахову освіту розпочала у Одеському художньому училищі ім. Грекова, де доля подарувала їй найкращого вчителя - Володимира Григоровича Путейка. У 1991 р. закінчила художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту.
    Упродовж 1990-2000 рр. світ, тепло своєї душі і майстерність художника Лариса ділила з учнями школи № 3, м. Южного.
    Основною темою більшості творів Лариси Дем'янишиної є глибоко особистий її діалог із життям, роздуми над власним місцем у ньому, зв'язком із рідною землею, із навколишньою природою та віковими традиціями свого народу.
    Працює художниця у різній техніці - олійному та акварельному малярстві, пастелі, гуаші, малюнку пером та вуглем, а також успішно показує себе у книжковій графіці. Проте, останнім часом її улюбленою технікою став вільний розпис по шовку. Свої перші персональні виставки Лариса організовувала у м. Южному. Вона - учасниця міжнародних пленерів, які відбулися в Україні, Польщі, Росії, Німеччині, Болгарії. Успішно пройшли її персональні виставки в Одесі, Петрозаводську, Миколаєві, Вінниці, Львові, Києві.
    Лариса Дем'янишина - учасниця багатьох благодійних виставок. Лише за назвами виставок зазирнемо в її творчу лабораторію: "Дорога до Сонця", "Шовкові фантазії", "Настрій", "Легкий дотик", "Вітер кольору сонця", "Мелодія степу", "Черешневий спогад", "Південний бриз".
    Л. Дем'янишина очолює Южненське міське об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка, є віце-президентом Клубу Творчої Інтелігенції.
    У 2007 р. стала співавтором проекту пам'ятника, присвяченого жертвам Голодомору 1932- 1933 рр. у смт. Комінтернівське, Одеської області.
    З 2012 р. Лариса Семенівна - член Національної спілки художників України, член правління творчого об'єднання художників м. Южного "Новація". Активно співпрацює з Одеською обласною спілкою письменників України, ілюструє нові збірки віршів українських письменників.
    За активну просвітницьку і творчу діяльність вона неодноразово була нагороджена почесними грамотами та дипломами.
    В експозицію виставки "Єднання" входять акварельні роботи і замальовки до книжки "Українське весілля. Північно-Західне Причорномор'я", а також живописні та графічні твори співзвучні темі. Поштовхом до роботи стала пропозиція Лабораторії фольклору та етнографії Одеської національної музичної академії ім. А.В Нежданової (яку очолює С.А. Таранець) оформити матеріали польових досліджень традиційного весільного обряду, що побутував на Півдні України.
    Весілля - стародавній звичай, що іде своїми коренями в далеке минуле і являє собою унікальне дійство з танцями, ігровими діями, співами, музикою, з численними дійовими особами, кожна з яких виконувала свою обрядову роль. У весільному обряді відображалась народна мораль, звичаєве право, етичні норми та світоглядні уявлення, що формувалися протягом століть. Сакральний зміст весільного обряду це єднання родів, заради продовження життя в гармонії з духовним і матеріально-культурним простором предків, як складової Всесвіту.
    Автор зазначає: "Я надзвичайно вдячна за цю можливість пізнання народної спадщини, особливостей нашого Причорноморського краю. В створенні ілюстрацій мною використані як матеріали музейних експозицій с. Троїцьке, Любашівки, Краєзнавчого музею "Козацький край" м. Южне, Одеського історико-краєзнавчого музею, Національного музею народної архітектури та побуту України (с. Пирогів), Національного музею українського декоративного мистецтва (Київ), Музею Івана Гончара, приватних колекцій Тараса Максим'юка, родини Скориків, Влодимира Калюжного та ін. Ще були незабутні поїздки по селах Одещини з місцевим краєзнавцем, фотографом Віктором Красюком. Робота над книгою тривала майже 2 роки, внутрішньо вона ще триває".

Відкриття виставки "Єднання": 29 травня 2014 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Виставкова зала Одеського історико-краєзнавчого музею.
Експонування виставки: з 29 травня по 26 червня 2014 р. з 10.00 до 17.30, вихідні дні - п'ятниця, субота.
Тел. для довідок: (048) 722-48-67, 726-26-08.






































           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр