НОВОСТИ


Управління культури і туризму, національностей та релігій
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський археологічний музей НАН України

Наукова бібліотека Одеського національного університет ім. І.І. Мечникова

Державний архів Одеської області

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка

"Достоин славы он"


(присвячена 250-річчю з дня народження О.Ф. де Ланжерона, приурочена до Дня штурму фортеці Ізмаїл військами О. Суворова у 1790 р.)


    В історії Одеси та Причорноморського регіону особливе місце займає життя та діяльність О.Ф. де Ланжерона - видатного військового діяча, вправного адміністратора, мецената, самобутнього літератора, непересічна постать якого привертає увагу вже декількох поколінь науковців, діячів культури, краєзнавців-аматорів, численних шанувальників старовини.
    Луї Олександр (Олександр Федорович) Андро граф де Ланжерон, маркіз де ла Кост, граф Російської імперії (1798), генерал від інфантерії (1811), Херсонський військовий губернатор, управляючий громадянськими справами Катеринославської та Таврійської губернії (1815-1822), Одеський градоначальник (1815-1820) народився у Парижі у 1763 р.
    Відзначившись у молоді літа на військовій службі у Франції, він у якості волонтера, приймає участь у боротьбі англійських колоній у Північній Америці за незалежність (1782-1787).
    Вітаючи оновлення Вітчизни наприкінці 1780 рр., Ланжерон поринає у вихор суспільно-політичного життя, але ескалація революційних подій змушує виступити його на боці роялістів, а згодом, покинути Францію.
    На Російській військовій службі він з'являється на поч. 1790 р., а 11 грудня бере участь у штурмі османської фортеці Ізмаїл військами О.В. Суворова, яскраво заявивши про себе у краї, з яким було пов'язане його подальше життя.
    Олександр Федорович бере активну участь у антинаполеонівських кампаніях 1805-1814 рр., російсько-турецьких війнах 1806-1812, 1828-29 рр., набувши слави полководця, отримавши високі нагороди.
    На посаді управителя Новоросії, він не тільки продовжує традиції свого попередника, співвітчизника і друга Армана Емануеля (Еммануїла Осиповича) герцога де Рішельє, але й удосконалює адміністративну систему у краї, судочинство, підтримує прогресивні тенденції у економіці, опікується розвитком освіти, науки і культури.
    Після виходу у відставку, Ланжерон - людина шляхетна, гострого розуму, незалежних поглядів, веселої вдачі, привертає увагу суспільства своїми професійно і яскраво написаними військовими мемуарами, позиціонує себе, як драматург.
    Помер Ланжерон у 1831 р., був похований у Одесі, у Кафедральному римо-католицькому соборі.
    Риси характеру, поведінка і напрям думок Олександра Федоровича були незрозумілі для бюрократів та великосвітських пліткарів, тому ще за життя він став героєм т. з. історичних анекдотів.
    На протязі ХХ ст. у Одесі, зусиллями талановитих літераторів та популяризаторів історії, остаточно формується уява про Ланжерона, як людину поверхову, непрацьовиту, доброго вояка, але поганого адміністратора, дивака і бабія. Аристократичне ім'я трансформується у назву вулиці та курортної місцевості, яка асоціюється передусім з відпочинком, веселощами та розвагами. Ставлення до Ланжерона як до видатної особистості десятиріччями зберігалося у вузькому колі фахівців, численні культурні реліквії - свідоцтва його звершень, і досі невідомі громадськості.
    Вихід в світ останнім часом наукових і науково-популярних праць, просвітницькі дії, меморіальні акції, проведені у 2013 ювілейному році поліпшили ситуацію.
    Наголосити на значенні військових подвигів та діяльності О.Ф. де Ланжерона для розвитку Причорноморського краю, стимулювати дослідження його спадщини, привернути увагу до місць, будівель і споруд, пов'язаних з його життям, зробити їх об'єктами громадської уваги - мета виставкового проекту "Достоин славы он", побудованого на матеріалах Одеського історико-краєзнавчого та Одеського археологічного музеїв, Державного архіву Одеської області, наукової бібліотеки Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, та приватних зібрань Т. Максимюка та А. Дроздовського.
    Це наш внесок у відновлення історичної справедливості.


Відкриття виставки "Достоин славы он"
Одеського історико-краєзнавчого музею
12 грудня, о14.00, за адресою: вул. Гаванна, 4.

Експонування виставки:
з 12 грудня 2013 р. по 12 січня 2014 р.,
з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця.
















           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр