НОВОСТИ


Виставка "Поштові знаки незалежної України"


     Поштові знаки України - це не тільки ознака поштових відправлень та оплати послуг державної пошти, але й свідоцтва часу, витвори мистецтва та нарешті об'єкти колекціонування.
    Поштові марки та конверти незалежної України є своєрідним літописом історії державотворення, мірою людської пам'яті, символом матеріального та духовного.
    На початку 1992 р. відправити лист в Україні стало проблемою. У відділеннях зв'язку не було поштових марок. Держкомзв'язок України запропонував зробити переоцінку знаків поштової оплати. Реалізація марочної продукції здійснювалася шляхом наклеювання марок з відповідним тарифу номіналом, проставлянням відбитку маркувальних машин чи проставлянням штемпеля з вказанням нової ціни. Такі тимчасові форми посвідчення сплати поштового збору мають назву провізорій.
    1 березня 1992 р. Мінзв'язку України видало перші марки незалежної України. Вони були присвячені 500-річчю українського козацтва та 100-річчю першого поселення українців у Канаді. Автором цих марок став художник Олександр Івахненко.
    У травні - червні цього ж року, вперше в Україні, було випущено серію стандартних марок, на яких подано малюнок художника Г.І. Нарбута, на пам'ять першої української марки 1918 р. Кожна нова серія марок та конвертів відображає сторінки історії України, видатні події минулого та сьогодення.
    Про це свідчить тематика серій стандартних і художніх марок та конвертів, які представлені на виставці "Поштові знаки незалежної України": видатні особистості України, стародавні міста України, відродження української державності, народні промисли та ремесла, обрядові свята, морська історія України та ін.
    На виставці "Поштові знаки незалежної України" експонуються матеріали з фондів Одеського історико-краєзнавчого музею: друковані видання, поштові марки та конверти, видані Укрпоштою у 1992-2013 рр. Серед них, представлені марковані та немарковані ілюстровані конверти, у т. ч. зі спецгасінням першого дня, пов'язаним з історією Одеси та регіону: "Перший електричний трамвай в Одесі. 100 років", "День сміху", "200 років Одеському міському саду", "100 років Одеському поштамту", "Художньо-промислова виставка в Одесі 100 років".
    Показ поштових знаків незалежної України призначений поглибити у відвідувачів виставки усвідомлення того, що ми народ, у якого є мова, культура, традиції, новітня історія і своя держава з усіма належними їй атрибутами.

Одеський історико-краєзнавчий музей (вул. Гаванна, 4).
Виставка експонуватиметься з 23 серпня по 15 вересня 2013 р.,
з 10.00 до 20.00 (п'ятниця - з 10.00 до 19.00).














           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр