НОВОСТИ


Виставка "Севастополь. 1942 рік"

    21 червня в Виставковій залі музею відкрилась виставка "Севастополь. 1942 рік", яка підготовлена на виконання Постанови Верховної Ради України від 22 березня 2012 р. "Про відзначення 70-річчя героїчної оборони Керчі та Севастополя від німецько-фашистських загарбників у 1942 році". Її відкриття відбулось напередодні Дня скорботи та вшанування пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.
    Героїчна севастопольська епопея стала логічним продовженням успішного захисту Одеси і майстерно проведеного перевезення Приморської армії та особового складу Одеської військово-морської бази на Кримський півострів, важливою ланкою в оборонних боях Червоної Армії 1941-1942 років.
    Восени та на початку зими 1941 року захисники Севастополя відбили два штурми. З 2 липня 1942 р., ворог, підтягнувши свіжі сили, зокрема потужну облогову артилерію, почав третій штурм міста. Важкі гармати були призначені для знищення батарей берегової оборони, які як і в Одесі, стали оплотом захисників міста, зокрема 30-ї та 35-ї батарей. Після запеклих боїв, 30 червня 1942 року, за наказом Ставки Верховного головнокомандування, частини Приморської армії та Севастопольського оборонного району залишили місто та відійшли до мису Херсонес. Наслідками непідготовленої евакуації та невдалими спробами прориву були тяжкі втрати.
    25-денна оборона Севастополя, під час якої німецько-румунські фашистські війська втратили 300 тисяч чоловік, зокрема під час третього штурму - до 150 тисяч, стала символом стійкості та самопожертви радянських воїнів. На честь подвигу захисників міста Президія Верховної Ради СРСР 22 грудня 1942 р., установила медаль "За оборону Севастополя", згодом Севастополь отримав статус міста-героя.
    Героїчний приклад захисників Севастополя надихав його визволителів навесні 1944 р.
    Важливими свідоцтвами драматичних подій 1942-1944 рр., їх сприйняття декількома поколіннями громадян України, є фото і кінодокументи.
    Авторами виставки - старшими науковими співробітниками Одеського історико-краєзнавчого музею Прокоф'євим В. Ю. та Прокоф'євою М. М., було опрацьовано 270 фотографій та кадрів кінохроніки з музейних та приватних зібрань, наукових та науково-популярних видань, Інтернету, зроблених професіоналами та аматорами у 1940-х рр. та у наші часи. Підготовлена експозиція дасть можливість глядачеві побачити:
    - Сили протиборствуючих сторін напередодні третього штурму Севастополя;
    - Героїзм севастопольців у відбитті ворожої навали;
    - Трагедію радянських частин та підрозділів в останні дні оборони;
    - Звільнення міста у травні 1944 р.;
    - Засоби та форми вшанування пам'яті загиблих у ХХІ ст., зокрема на базі колишніх фортифікаційних споруд Севастопольського оборонного району.
    Загалом призначення виставки - висвітлення глибини трагізму та величі подвигу захисників Севастополя, збережених у історичній пам'яті народу.

   


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр